Koppla av!

Du är inte beroende av din mobiltelefon.

För några månader sedan poserade komikern Henrik Schyffert med den sortens vikbara telefon som i likhet med tablålagd TV och söndagsstängda apotek brukar användas för att upplysa 90-talister om hur hårt livet var förr. »Nu loggar jag ut«, skrev Schyffert under bilden på Instagram. »Härom­dagen kom jag på mig själv med ett kolla vad det var för väder där jag stod genom att ta upp telefonen istället för att titta upp i himlen. Då insåg jag att jag är HELT BEROENDE. Så nu räcker det. Jag downsizar.«

För att slippa beroendet skulle komikern därför byta sin Iphone mot den ovan nämnda antika pjäsen.

Han var knappast ensam om sina grubblerier.

Annons

Flera av mina kompisar hade pratat om att göra samma sak, en hade löpt linan ut. »Grymt«, sade jag då, men på det där falska sättet man uppmuntrar någon som berättar att de har slutat dricka, »lagt ner« raffinerat socker, börjat med ultramaror eller hittat på något annat som tvingar en att ifrågasätta sina egna livsval. Andra verkade dock genuint imponerade. Varje gång min kompis drog upp sin fula telefon ville storögda främlingar prata med honom.

Samma sak skedde på Henrik Schyfferts Insta­gram. Komikern hade inte direkt legat på den mediala latsidan under året – hånat Sverige­demokrater, tagit ställning för ökat svenskt flyktingmottagande och hamnat i ett löpsedelsvänligt bråk om sponsring med medieentreprenörerna Amanda Schulman och Hanna Widell – ändå skapade bilden på en plastig Doro Liberto 650 nästan mest uppmärksamhet. Inlägget fick snabbt tusentals likes och hundratals kommentarer. Det var som om alla i Sverige bara hade gått och väntat på att få berätta om sin problematiska relation till sin mobiltelefon.

Flera krönikörer skrev texter där de beskrev hur de i likhet med Schyffert lagt ut större delen av sin hjärnverksamhet på entreprenad. Sundsvalls Tidning utnämnde »digital diet« till nästa stora trend. Tidningen Amelia frågade sig om »mobildetox« var vår tids motsvarighet till clean eating. Kvällstidningarna skrev artiklar om andra kändisar som också bytt ner sig till stenålders­telefoner, medan landsortstidningarna gjorde reportage om lokalbor som hakat på trenden. En kolumnist citerade en undersökning som visade att svensken plockade upp sin mobil 150 gånger om dagen, drog paralleller till att sträcka sig efter ett cigarettpaket och slog fast: »Mobilberoende har blivit en folksjukdom.«

»Jag ringde min nedkopplade kompis för att fråga om han blivit gladare av att leva med en stenålderstelefon.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?