Ett stört tillstånd

I år skakades Sverige av två våldsdåd utförda av psykiskt sjuka gärningsmän. Så varför bedömdes nazisten som knivmördade Ing-Marie Wieselgren lida av en allvarlig psykisk störning, men inte eleven som högg ihjäl två lärare i Malmö?

Kort sagt

  • Det svenska rättssystemets sätt att döma människor med en allvarlig psykisk störning för brott är världsunikt.
  • Domstolarna fäller oftare psykiskt sjuka än friska som utfört samma gärning.
  • Även brottslingar med en allvarlig psykisk störning kan få påföljden fängelse, trots att två statliga utredningar dömt ut den som olämplig i många fall.

Ing-Marie Wieselgrens Almedalsschema var så späckat att hon lämnade ett seminarium i förtid för att kunna tajma starten för nästa. Nu är Visby så litet att hon bara behövde hasta några hundra meter bland kullerstensgränderna, men innan Wieselgren hann fram mötte hon en svartklädd man som högg henne med en kniv. Medan folk skyndade fram för att ge henne första hjälpen tacklade en kvicktänkt pensionär omkull den undflyende gärningsmannen, som snart kunde gripas av polisen. 

Identiteten på både offer och gärningsman blev kända samma kväll. Förstämningen fördjupades av att den avlidna var känd för sitt närmast outtröttliga engagemang för samhällets svagaste.


Vill du läsa hela artikeln?

Skapa ett gratiskonto för att läsa vidare.

Registrera dig!

Har du redan ett konto? här!

Artikeln publicerades i Filter #89 (21 november 2022) och är skriven av , .