Vaxx on, vaxx off

Hur högt och hånfullt bör man egentligen skratta åt dem som redan nu har bestämt sig för att vägra ta ett vaccin mot covid-19?

Precis som alltid jobbade Linda Karlström i motvind. I mitten av februari annonserades hennes kommande föreläsning om farorna med vaccin genom ett event på Facebook, bara några dagar senare började protesterna att strömma in. Invånare i Göteborg var bekymrade över att hon skulle tala på Folkets hus i Backa, men ännu mer bekymrade över dem som anordnat tillställningen: Cui Bono, en förening känd för att samla en disparat skara konspirationsteoretiker som anser att världen styrs av en dold makt. De var redan portade från ett flertal lokaler i staden och hade fått sin Youtubekanal nedstängd på grund av »upprepade eller allvarliga brott mot policyn som förbjuder hets mot folkgrupp«. Medlemmen som bokat lokalen i Backa hade dessutom fångats på bild när han demonstrerade med nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen.

Det var dålig reklam för såväl Folkets hus som deras kommunala hyresvärd, och när Göteborgs-Posten ringde upp de sistnämnda pudlade man direkt. Cui Bono hade en »positiv syn på våld och rasism«; kommunens officiella hållning var den motsatta. Efter ett extrainsatt styrelsemöte avbokades föreläsningen med vaccinmotståndaren.

Finlandssvenska Linda Karlström är bosatt i Österbotten och har det senaste åren seglat upp som något av en frontfigur för den nordiska antivaccinrörelsen. Hon har medverkat i SVT Debatt och varit på föreläsningsturnéer i Sverige. Där brukar hon berätta att hennes eget uppvaknande inleddes när ett av hennes fem barn i slutet av 00-talet skulle vaccineras mot tuberkulos – men istället infekterades. Sjukdomen gick att behandla med läkemedel och enligt Karlström fick familjen så småningom skadestånd, men hennes misstro kvarstod.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #74 (18 maj 2020) och är skriven av .