Vaxx on, vaxx off

Hur högt och hånfullt bör man egentligen skratta åt dem som redan nu har bestämt sig för att vägra ta ett vaccin mot covid-19?

Precis som alltid jobbade Linda Karlström i motvind. I mitten av februari annonserades hennes kommande föreläsning om farorna med vaccin genom ett event på Facebook, bara några dagar senare började protesterna att strömma in. Invånare i Göteborg var bekymrade över att hon skulle tala på Folkets hus i Backa, men ännu mer bekymrade över dem som anordnat tillställningen: Cui Bono, en förening känd för att samla en disparat skara konspirationsteoretiker som anser att världen styrs av en dold makt. De var redan portade från ett flertal lokaler i staden och hade fått sin Youtubekanal nedstängd på grund av »upprepade eller allvarliga brott mot policyn som förbjuder hets mot folkgrupp«. Medlemmen som bokat lokalen i Backa hade dessutom fångats på bild när han demonstrerade med nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen.

Det var dålig reklam för såväl Folkets hus som deras kommunala hyresvärd, och när Göteborgs-Posten ringde upp de sistnämnda pudlade man direkt. Cui Bono hade en »positiv syn på våld och rasism«; kommunens officiella hållning var den motsatta. Efter ett extrainsatt styrelsemöte avbokades föreläsningen med vaccinmotståndaren.

Finlandssvenska Linda Karlström är bosatt i Österbotten och har det senaste åren seglat upp som något av en frontfigur för den nordiska antivaccinrörelsen. Hon har medverkat i SVT Debatt och varit på föreläsningsturnéer i Sverige. Där brukar hon berätta att hennes eget uppvaknande inleddes när ett av hennes fem barn i slutet av 00-talet skulle vaccineras mot tuberkulos – men istället infekterades. Sjukdomen gick att behandla med läkemedel och enligt Karlström fick familjen så småningom skadestånd, men hennes misstro kvarstod.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #74 (18 maj 2020) och är skriven av .