Carolina Falkholt

Graffitikonstnären Carolina Falkholt har i flera år provocerat med att måla enorma bilder av kön – som en tolv meter lång, rosa penis på Manhattan och senast en jättelik, blå penis på Kungsholmen. Filter besökte Falkholt i New York för att försöka förstå varför.

Carolina Falkholt lutar sig över skrivbordet och doppar sin pensel i en liten behållare med nästan självlysande rosa färg.

– Just nu så håller jag på med den här gyllene kuken. Du ser här, jag har bara skissat den här, och här är kukängeln …

Ateljéns enorma fönster vetter mot utkanten av hipsterkvarteren Williamsburg: nedgångna före detta industrier, en bensinmack, ett hus täckt av graffiti. Det kalla vinterljuset gör Carolinas kortklippta peruk overkligt knallblå, under ögonen har hon målat ett svart nätmönster med en eyeliner. Hon tar en klunk vatten ur ett ljusblått plastglas på fot, pekar på en annan tavla.

Annons

– Här är mera: kuk på kuk, tête-à-tête! När jag börjar med dem så ritar jag med vattenfärger, sedan tar jag fram dem med glittrande makeup. I put make-up on the dick! 

Hon skrattar.

På ett bord ligger New York Post uppslagen med en rubrik i feta versaler: »Room With a Ewww.« På bilden visar en kille utsikten från sin lägenhet: en cirka tolv meter lång, verklighetstrogen erigerad penis målad på fasaden mitt emot. Carolina utförde verket NO TIME 4 BALL$$ på julafton. Istället för att äta köttbullar och Janssons åkte hon fram och tillbaka med en skylift och arbetade med sprejburkarna, under glada tillrop och skratt från förbipasserande. Målningen på Manhattans Lower East Side ledde snabbt till en hetsig debatt, bland annat på Instagram. Kommentarerna spände från »Älskar den!« till att Carolina var »psyksjuk och pervers«, och att »alla som tycker att det här är OK förtjänar cancer«. Fastighetsägaren som gett henne tillstånd att måla mottog så många klagomål att han lät rolla över penisen med vit färg. Carolina blev i sin tur nerringd av medier. Hon tackade nej till de flesta intervjuer, men när Sveriges Radio lyfte invändningen att barn inte skulle behöva se en sådan målning svarade hon: »Kan man inte prata med sina barn om sexualitet och om kön, då är det riktigt allvarligt.«

Det är inte första gången Carolina Falkholt hamnar i kontroverser på grund av målade kön. De senaste åren har hennes egenbetitlade konstform »grafitta« blivit en medial följetong, efter bråk om målningar av kvinnliga könsorgan på ett antal svenska skolor.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?