Att våga lämna allt

Lamin Mbergan ville inget hellre än att bli rapstjärna. Först när han vände sitt förflutna ryggen blev drömmen sann.

Lamin Mbergan snurrar i en kontorsstol medan han håller ett par guldiga solglasögon i handen. I en svart skinnsoffa bredvid honom halvligger hans låtskrivare, producenten Pablo »Paz« Silva, samt hans manager och självutnämnde allt-i-allo, rapparen Patricio »Pato Pooh« Silva – tillika Pablos storebror.

– Ta en bild, uppmanar Lamin medan han håller i brillorna.

– Ta på dig glasögonen, svarar Pato och fiskar upp sin mobil ur fickan.

Annons

– Ta en bild då!

– Men ta på dig glasögonen!

Lamin gör honom till lags och poserar med guldbågarna på. Det gnistrar både från dem och guldlänken runt hans hals när Patos mobilkamera blixtrar.

– Du måste lämna tillbaka grejerna sedan, uppmanar Pato och pekar på solglasögonen och en hög med kläder som ligger i en påse: rekvisita från en musikvideoinspelning de gjorde några dagar tidigare.

Lamin, som kallar sig själv »basically oansvarig«, svarar:

– Nej, jag köper allt alltså. I don’t give a shit.

– Mmm. Då får du se till att betala.

Från sin nerhasade position i soffan, där han har en laptop i knät, klickar Pablo igång en låt. Rytmen får de ljudisolerade väggarna i det lilla studiorummet i Stockholm att darra i takt med några tomma färdigmatslådor, en ask med Toffife och en urdrucken flaska ingefärsjuice.

Samtliga tre i rummet är en del av kollektivet NBL Sound, grundat av bröderna själva, som i sin tur är en underetikett till skivbolaget Sony. Killarna gungar långsamt med till musiken. När volymen sänkts lutar sig Pato fram som om han har kommit på något.

– Vi kanske skulle ändra andra versen i OMG? Låta den gå upp.

Han nynnar en strof med ljus röst.

– Varför? frågar Lamin.

– För annars blir den fett låg hela tiden.

– Den ska vara chill låg. Den ska inte vara …

Lamin imiterar Patos höga toner.

– Han gör ju så ljust i refrängen, invänder Pablo.

– Men han gör det bara en gång, han måste göra det i andra versen. Egentligen tycker jag att hela den versen borde gå upp. Men ni bestämmer. Men den känns fett så … den kan bli hype.

– Den kommer att bli fett hype live, försäkrar Lamin.

I just OMG rappar Lamin – vars artistnamn är Lamix – om sitt genombrott under 2017 och upprepar raden: »Svär de vet att sommaren var min.«

Efter att ha gästrappat på andra artisters inspelningar släppte Lamin i juni 2017 debutsingeln Hey Baby, en dansant, tung kärlekslåt skriven tillsammans med Pablo och Pato. Den blev snabbt en sommarplåga, både i radiokanaler och på streamingtjänster. Pato konstaterar att låten spelades 80 000 gånger på Spotify redan första dagen den låg ute – och sålde dubbel platina på mindre än ett halvår. Nu har Hey Baby och dess remix spelats över 13 miljoner gånger.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?