Att våga lämna allt

Lamin Mbergan ville inget hellre än att bli rapstjärna. Först när han vände sitt förflutna ryggen blev drömmen sann.

Lamin Mbergan snurrar i en kontorsstol medan han håller ett par guldiga solglasögon i handen. I en svart skinnsoffa bredvid honom halvligger hans låtskrivare, producenten Pablo »Paz« Silva, samt hans manager och självutnämnde allt-i-allo, rapparen Patricio »Pato Pooh« Silva – tillika Pablos storebror.

– Ta en bild, uppmanar Lamin medan han håller i brillorna.

– Ta på dig glasögonen, svarar Pato och fiskar upp sin mobil ur fickan.

– Ta en bild då!

– Men ta på dig glasögonen!

Lamin gör honom till lags och poserar med guldbågarna på. Det gnistrar både från dem och guldlänken runt hans hals när Patos mobilkamera blixtrar.

– Du måste lämna tillbaka grejerna sedan, uppmanar Pato och pekar på solglasögonen och en hög med kläder som ligger i en påse: rekvisita från en musikvideoinspelning de gjorde några dagar tidigare.

Lamin, som kallar sig själv »basically oansvarig«, svarar:

– Nej, jag köper allt alltså. I don’t give a shit.

– Mmm. Då får du se till att betala.

Från sin nerhasade position i soffan, där han har en laptop i knät, klickar Pablo igång en låt. Rytmen får de ljudisolerade väggarna i det lilla studiorummet i Stockholm att darra i takt med några tomma färdigmatslådor, en ask med Toffife och en urdrucken flaska ingefärsjuice.

Samtliga tre i rummet är en del av kollektivet NBL Sound, grundat av bröderna själva, som i sin tur är en underetikett till skivbolaget Sony. Killarna gungar långsamt med till musiken. När volymen sänkts lutar sig Pato fram som om han har kommit på något.

– Vi kanske skulle ändra andra versen i OMG? Låta den gå upp.

Han nynnar en strof med ljus röst.

– Varför? frågar Lamin.

– För annars blir den fett låg hela tiden.

– Den ska vara chill låg. Den ska inte vara …

Lamin imiterar Patos höga toner.

– Han gör ju så ljust i refrängen, invänder Pablo.

– Men han gör det bara en gång, han måste göra det i andra versen. Egentligen tycker jag att hela den versen borde gå upp. Men ni bestämmer. Men den känns fett så … den kan bli hype.

– Den kommer att bli fett hype live, försäkrar Lamin.

I just OMG rappar Lamin – vars artistnamn är Lamix – om sitt genombrott under 2017 och upprepar raden: »Svär de vet att sommaren var min.«

Efter att ha gästrappat på andra artisters inspelningar släppte Lamin i juni 2017 debutsingeln Hey Baby, en dansant, tung kärlekslåt skriven tillsammans med Pablo och Pato. Den blev snabbt en sommarplåga, både i radiokanaler och på streamingtjänster. Pato konstaterar att låten spelades 80 000 gånger på Spotify redan första dagen den låg ute – och sålde dubbel platina på mindre än ett halvår. Nu har Hey Baby och dess remix spelats över 13 miljoner gånger.

Pablo, Lamin och Pato har färdigställt Lamins EP i en studio hyrd av skivbolaget Sony. Snart hoppas de kunna skaffa helt egna lokaler till NBL Sound-kollektivet.

Gänget älskar sina digitala framgångar – de kan rabbla lyssnarsiffror från Spotify och Youtube, likaså antalet följare de har på Instagram och Snapchat – och för några veckor sedan fick de också bekräftelse av musikindustrins auktoriteter: Lamin blev utvald att spela på P3 Guld-galan, där han dessutom är nominerad i kategorin »framtidens artist«. Därtill nominerades Hey Baby till årets låt på Grammisgalan.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Nyhetsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Chefredaktörernas fredagsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #60 (22 januari 2018) och är skriven av .