Det som inte dödar

Inez Karlsson är boxaren som blev galoppjockey i USA. Hon vann titlar, pengar och berömmelse – men livet som sportens nya fixstjärna hade ett högt pris: hennes egen hälsa. Till slut var hon tvungen att fatta ett beslut.

När Inez Karlsson öppnar bildörren vid parkeringsplatsen utanför Hawthornes galoppbana i sydöstra Chicago möts hon av den välbekanta stanken från de närliggande oljeraffinaderierna.

Avståndet till jockeyrummets ingång är knappt femtio meter, men sträckan är tillräckligt lång för att Inez ska hejdas av ett otal människor som vill hälsa. En spelmissbrukare med trasiga tänder, söndersliten tröja och jeans som är stela av smuts ger henne en öm klapp på axeln och förklarar att han saknar henne. En dvärgväxt måldomare i kritstrecksrandig kostym ropar »Hello Inez!« och en stallägare i sprött hår och instoppad westernskjorta ger henne en förvånad kram:

– Är du tillbaka, baby? Jag hörde att du hade slutat.

Annons

Inne i jockeyrummet, där industridoften blandas med dunstar av osande hästbajs, fortsätter frågorna. Hennes forna kollegor halvligger i en lerig TV-soffa i väntan på sina lopp. De påminner om rymdvarelser med sina korta, anorektiska kroppar och sin tunna hud. Inez assistent Kenny, en stissig liten man med kulmage och ryckande tics i ansiktet, rusar fram när han får syn på henne.

– You gotta come back baby and show these bums how to ride, utbrister han, innan han blir utskälld av en svärande säkerhetsvakt för att ha tänt en cigarett inomhus.

Efter några minuters småprat skyndar hon vidare genom korridorerna för att träffa Frank Kirby. Han äger de hästar Inez har vunnit flest lopp med och Inez har tänkt fråga honom om hon kan få hjälpa till i hans stall när hon ändå inte rider. Innan hon hittar fram till honom tvingas hon stanna och prata med ytterligare fem personer. Alla undrar de samma sak: När kommer du tillbaka?

Sex veckor har passerat sedan Inez lämnade banan mitt under en tävling och sade till Kenny att hon inte visste när – eller om – hon skulle komma tillbaka. Sedan dess har hon undvikit att komma hit, eftersom hon inte velat svara på alla frågor. Nu ger hon de nyfikna före detta arbetskamraterna och fansen luddiga besked:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?