Såsom i en spegel

Under rättegången mot Södertäljenätverket fick svenska folket bevittna avslöjandet av den mest maffialiknande organisation landet haft. Journalisten Baris Kayhan såg en annan berättelse: om barndomsvänskap, svek, tragik – och sitt eget liv.

De första viskningarna kom redan sommaren 2004.

En man i stadsdelen Ronna i Södertälje vaknade mitt i natten av konstiga ljud, som om någon rörde sig i hans hus. När han gick upp möttes han av tre eller fyra maskerade män som brutit upp skåp och kastat saker över ända. De attackerade honom, men han lyckades fly till sin granne som larmade polisen. Klockan tjugo över fyra på morgonen stormade polisen in i huset och fann att rånarna lämnat platsen – och att mannens fru låg död i sovrummet.

Polisen fick intrycket av att många av Södertäljes invånare visste vilka som låg bakom rånmordet, men lyckades knappt få någon information ur någon. Ingen ville ställa upp som vittne.

Annons

En septembernatt året därpå small pistolkulorna mot Södertälje polisstation. Dån som från fyrverkerier fyllde natten, fönsterrutor krossades, poliser ålade längs golvet i skydd från skottsalvorna.

När skotten tystnat försökte chockade poliser bringa ordning i vad som egentligen hänt. Av rädsla för ett nytt våldsutbrott ringdes piketstyrkor in för att skydda stationen. Södertälje förvandlades till en belägrad stad.

De misstänkta? Samma grupp av människor som det viskats om 2004. I medierna började det ryktas om att Södertälje styrdes av ett nätverk av kriminella – ett trettiotal män i 25- till 50-årsåldern, de flesta dömda för narkotika- och våldsbrott. De kallades snart för Södertäljenätverket, eller Syrianska brödraskapet, och var redan alltför bekanta för många av stadens invånare. Undan för undan fick de nu också alltmer utrymme i polisens och de nationella mediernas medvetande.

2009, dagen före julafton, rusade en maskerad man in i föreningslokalen Café Oasen i Södertälje och avrättade en 25-åring som satt vid ett bord. Offret visade sig vara medlem i X-team, en supportergrupp till det kriminella MC-gänget Bandidos. Polisen misstänkte att mordet var följden av stridigheter mellan X-team och »en annan klubb«. Huvudmisstänkt: en 18-åring med kopplingar till Södertäljenätverket.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?