Grillarens dilemma

I kyldisken ligger tre sorters fläskfilé sida vid sida. Det enda som på ytan skiljer dem åt är priset. Filters enmansutredare gav sig ut på en svinfarmsturné för att en gång för alla få ett svar på frågan: Ska jag ha dåligt samvete om jag väljer med plånboken?

Svensk fläskfilé, 179 kr/kg Boarps Gård, Halland

De verkar först inte så glada att se oss. Under högljudda grymtningar drar de sig in i boxarnas hörn och vänder ryggarna till. Några är bara inne och vänder, andra dröjer kvar i några minuter innan de radar upp sig längs de handledstjocka stålrören och riktar sina fuktiga trynen mot oss.

– Det är fantastiska djur, säger Per Karlsson, och sträcker fram sin hand för en av de nyfikna grisarna att nosa på.

Annons

– Helt fantastiska.

Några av dem lägger sig tillrätta igen längs de ljusa plastväggarna. Andra, som nummer 2981, sitter orörliga på betong­golvet och stirrar på oss med skeptiska blickar. De är åtta stycken, har varit här i ungefär femtio dagar och väger för tillfället runt åttio kilo; 870 gram mindre än vad de kommer att väga nästföljande dag. Boxen är L-formad, med en toalett längst in som täcker ungefär en tredjedel av golvytan. Där är golvet spaltat – betongribbor med tunna glipor emellan, där gödslet kan rinna igenom och slutligen hamna i en av de fyra meter djupa laguner av gjuten betong som är nedsänkta i den halländska slätten utanför. Grisarna är väluppfostrade och utför inte sina behov någon annanstans än på toaletten: golvet är rent både vid sovytan och framför matplatsen – en fem meter lång plåtränna där de utfodras tre gånger om dagen. 

Luften är 19,8 grader varm, tjock och luktar som 3 000 grisars dagliga produktion av 15 ton kväverikt gödsel. I mer subjektiva termer: inte särskilt gott, men inte heller så illa som man kan tro. Per kan till och med hyra ut ett antal bostäder i anslutning till grishusen.

Surrande luftutsug, fläktar och ventiler i taket håller luften i rörelse; nedanför löper rör för utfodring, vatten och sanering. Här och var hänger lådor med danskimporterade rovflugor med uppgiften att äta upp sina fredliga men irriterande artfränder.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?