Grillarens dilemma

I kyldisken ligger tre sorters fläskfilé sida vid sida. Det enda som på ytan skiljer dem åt är priset. Filters enmansutredare gav sig ut på en svinfarmsturné för att en gång för alla få ett svar på frågan: Ska jag ha dåligt samvete om jag väljer med plånboken?

Lyssna på reportaget!
Du kan även lyssna på reportaget på Spotify. Lyssna här!

Svensk fläskfilé, 179 kr/kg
Boarps Gård, Halland

De verkar först inte så glada att se oss. Under högljudda grymtningar drar de sig in i boxarnas hörn och vänder ryggarna till. Några är bara inne och vänder, andra dröjer kvar i några minuter innan de radar upp sig längs de handledstjocka stålrören och riktar sina fuktiga trynen mot oss.

– Det är fantastiska djur, säger Per Karlsson, och sträcker fram sin hand för en av de nyfikna grisarna att nosa på.

– Helt fantastiska.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 17 januari 2018 och uppdaterad 27 december 2024. Artikeln är skriven av .