Daniel Johansson har för närvarande omkring 500 omärkta VHS-band som väntar på att bli rippade och tillgängliggjorda för allmänheten.

Han letar guld i VHS-ruinerna

Oavsett om du vill se Monica Zetterlund framföra Trubbel i SVT 1968 eller ZTV-reportaget med Broder Daniel från 1998, så är det en och samma man som gör det möjligt.

För 13 år sedan satt jag och mina vänner i datasalen på högstadieskolan och fnissade åt den så kallade CP-listan. Den enkla hemsidan, signerad »DJ Cat of Keso«, bestod av en lista med 1 000 handfasta tips som exempelvis listans nummer 149: »Sälja kokain till Colombia.«

Tio år senare satt jag lika ofta fast framför datorn, men då underhållen av något av alla de »ägiga musikklipp« som jag och min nyfunne vän Nils-Petter skickade till varandra i ett chattprogram: Sator och Thåström i duett på Hultsfredsfestivalen 1991, Kjell Höglund med Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför eller Olle Adolphson som framförde Calle Schewens Vals på Evert Taubes 100-årsdag på Cirkus 1990. För att inte tala om Kenneth »Kenta« Gustafssons legendariska framträdande i Melodifestivalen 1980 med Utan att fråga.

Alla klipp inleddes med ett två sekunder långt intro som förklarade att det var »rippat«, det vill säga digitaliserat och tillgängliggjort, av någon som kallade sig Rosa mannen.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #17 (08 december 2010) och är skriven av .