Chang Frick: Högerspöket

»De andra alternativsajterna är ett hot mot människor, men Chang Frick kan påverka partier. Han är en maktfaktor av en helt annan dimension.« Filter hängde på mannen som har byggt ett eget litet medieimperium.

Chang Frick sitter och skiter, meddelar han när jag ringer honom från trapphuset nedanför hans lägenhet i Hallunda, näst längst ut på röda linjens tunnelbana söderut.

– Men kom upp ändå. Min tjej släpper in dig.

Hans sambo heter Polina och kommer från Ryssland. Hon öppnar efter två knackningar och nickar uttryckslöst mot toalettdörren.

It’s his morning routine. Kaffe?

Polina hasar in i köket och tar fram en kopp bakom en nött lucka i brunt trä. Låset till toalettdörren klickar och en skäggig man i stickad tröja och brandgula jeans kliver ut.

Chang Frick, 34, är journalist. Om det skrået skrev han en gång: »Jag hatar journalister. Det står jag för. Jag kämpar för att de ska bli arbetslösa, att deras redaktioner ska läggas ner. Bit för bit arbetar jag för att människor ska vända dem ryggen. Och de kan kasta hur mycket skit de vill på mig, jag har lärt mig hur man kastar tillbaka.«

Hittills har han inte fått några redaktioner nedlagda. Däremot har han åstadkommit någonting som gör honom nästan lika glad – han har tvingat svenska journalister att gång på gång förhålla sig till honom och hans växande skapelse Nyheter Idag.

Som i början av november, när Chang Frick publicerade reportaget »Den svenska diplomaten«. Texten inleddes med en kort beskrivning av hur den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Pavel Gamov blivit inbjuden till Ryssland för att fungera som valobservatör i ett lokalval. SD:s partiledning avrådde honom från att resa, men det struntade han i. Istället bjöd han med Chang Frick, som köpte en flygbiljett till Moskva och sammanstrålade med Gamov på det femstjärniga hotell där ryssarna inkvarterat honom.

Sedan urartade saker i ett rasande tempo. Gamov hade varken tagit med sig underkläder eller pengar, var konstant försenad, ägnade sig åt Snapchat under presskonferenser och ofredade sin politiska sekreterare. Redan andra kvällen eskorterades han till hotellrummet av två vakter och hotade sina värdar med att sprida rykten om valfusk ifall de inte betalade hans skenande spritnotor. När Gamov dagen därpå skulle genomföra sin första insats som valobservatör var han så bakfull att ryssarna inte fick ut honom ur bussen. De bad istället Chang Frick att rädda situationen genom att följa med in i vallokalen och låtsas vara den svenske politikern.

Därefter slutade texten abrupt. Förklaringen kom efter reporterns byline:


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Nyhetsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Chefredaktörernas fredagsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #60 (22 januari 2018) och är skriven av .