Inte som dom andra

De åtalade i vinterns rättegångar mot Sveriges största illegala ­streamingsajter är yrkeskriminella, missbrukare och ­skattesmitare. Och en helt vanlig kille från Kungsbacka.

De kom och hämtade honom en mulen morgon i juli. ­Polisbilarna parkerade längst in på en återvändsgata i ett stillsamt villaområde strax utanför den västsvenska ­småstaden Kungsbacka.

Sex poliser promenerade över den stenbelagda gången som ledde fram till det ljusgula parhus där Ola Johansson bodde tillsammans med sin pappa och dennes andra fru, Olas »låtsasmorsa«. Pappan jobbade som internkonsult på Volvo, styvmamman inom vården, men för tillfället var hela familjen hemma. 21-årige Ola njöt istället av ett långt sommarlov.

När poliserna blivit insläppta tog de Olas föräldrar åt sidan. En av dem frågade Olas pappa om han kände igen smeknamnet »Olizzz«. Han svarade att hans son kallat sig så sedan mellanstadiet och ibland använde namnet som alias på internet. När polisen undrade om Ola var intresserad av film och fildelning sade pappan att han inte trodde det, men att han inte visste exakt vad hans son gjorde alla de timmar han tillbringade framför sin dator. Styvmamman berättade att hon och pappan hade en nära relation med Ola och att det hela måste röra sig om ett missförstånd – hon kunde inte tänka sig att han hade gjort någonting olagligt.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #53 (23 november 2016) och är skriven av .