Inte som dom andra

De åtalade i vinterns rättegångar mot Sveriges största illegala ­streamingsajter är yrkeskriminella, missbrukare och ­skattesmitare. Och en helt vanlig kille från Kungsbacka.

De kom och hämtade honom en mulen morgon i juli. ­Polisbilarna parkerade längst in på en återvändsgata i ett stillsamt villaområde strax utanför den västsvenska ­småstaden Kungsbacka.

Sex poliser promenerade över den stenbelagda gången som ledde fram till det ljusgula parhus där Ola Johansson bodde tillsammans med sin pappa och dennes andra fru, Olas »låtsasmorsa«. Pappan jobbade som internkonsult på Volvo, styvmamman inom vården, men för tillfället var hela familjen hemma. 21-årige Ola njöt istället av ett långt sommarlov.

När poliserna blivit insläppta tog de Olas föräldrar åt sidan. En av dem frågade Olas pappa om han kände igen smeknamnet »Olizzz«. Han svarade att hans son kallat sig så sedan mellanstadiet och ibland använde namnet som alias på internet. När polisen undrade om Ola var intresserad av film och fildelning sade pappan att han inte trodde det, men att han inte visste exakt vad hans son gjorde alla de timmar han tillbringade framför sin dator. Styvmamman berättade att hon och pappan hade en nära relation med Ola och att det hela måste röra sig om ett missförstånd – hon kunde inte tänka sig att han hade gjort någonting olagligt.

Annons

Polisen lät förstå att de var av en annan uppfattning. Ola misstänktes för grovt häleri, penningtvätt och brott mot upphovsrätten genom fildelning. Samtliga brottsmisstankar var kopplade till swefilmer.se, en lättöverskådlig, kostnadsfri sajt där vem som helst med grundläggande datorvana kunde ta del av tusentals filmer och TV-serier med svenska undertexter. Bildkvaliteten var genom­gående hög och flera av filmerna var så nya att de ännu inte hade gått upp på svenska biografer.

Våren 2015 hade Swefilmer ungefär 450 000 unika besökare om dagen. När Statens medieråd vid samma tid offentliggjorde vilka webbsidor som var mest populära bland svenska ungdomar såg topplistan ut på följande sätt: Youtube, Facebook, Google, Swefilmer, Afton­bladet. Enligt polisens efterforskningar hade Swefilmer genererat 14 miljoner kronor i annonsintäkter och donationer bara de senaste två åren.

För att sätta det i perspektiv: under den uppmärksammade rättegången mot The Pirate Bay år 2009 gissade åklagaren att sajtens annonsintäkter var en knapp tiondel av den summan. The Pirate Bay beräknades visserligen ha nästan ­dubbelt så många besökare, men de kom från hela världen. Swefilmers publik var ­nästan uteslutande från just Sverige.

Nu var poliserna här för att beslagta Ola Johanssons dator och ta in honom på förhör. När de bad att få se var Ola sov tog hans pappa med dem till källarvåningen och visade ett rum som var inrett med en säng, en byrå och en svart datorstol med sprucken klädsel. På ett skrivbord lyste en påslagen datorskärm. En av flikarna i webbläsaren visade hemsidan valuta.se och innehöll en sökning på vad 15 000 dollar motsvarade i kronor. Till höger om skärmen låg ett antal DVD-skivor och ett färskt kvitto på en kamera inköpt för drygt 14 000 kronor.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?