Foto: Magnus Bergström

Strålande tider

Utbyggnaden av 5G-nätet har mobiliserat en folkrörelse mot elektromagnetisk strålning. Dess svenska centralfigur är en man med ett minst sagt färgstarkt förflutet.

Anders Sydborg går ner på huk, håller den spadliknande antennen som ett vapen och siktar mot niovåningshuset som tornar upp sig framför honom. Med sin slitna fasad ser det ut som ett i mängden här i den västra delen av Stockholmsförorten Kista, men för Sydborg är huset av särskilt intresse.

På översta våningen bor den ensamstående mamman Bahar Jabbari. Vid det här laget skulle hon egentligen ha haft en praktikplats, men på grund av coronaviruset är hon fortfarande arbetslös. De senaste tre åren har hon upplevt en rad olika symtom: hjärtklappning, muskelryckningar, orolig sömn. Situationen sedan årsskiftet beskriver hon som en katastrof där hon knappt kan ta sig ur sängen på morgonen.

Anders Sydborg kastar en sista blick på spektrumanalysatorn innan han lägger undan sin utrustning. Han kallar sig själv mätkonsult och med en arsenal av så kallade elektrosmogmätare reser han Sverige runt för att mäta strålningsnivåer i hem, skolor, kontorsbyggnader och på allmänna platser. Utflykterna livesänds nästan dagligen i Anders Sydborgs Facebookgrupp »STRÅLNINGSUPPRORET!!!« och följs av tusentals människor. Inslagen från socioekonomiskt utsatta förorter är extra populära och Sydborgs hittills största framgång är en sändning där han jämförde strålningsnivåerna i Husby med dem i det välbärgade villaområdet Djursholm. Enligt Anders Sydborg har den över 350 000 visningar.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #76 (21 september 2020) och är skriven av , .