Lisa Dos Santos: »De kriminella nätverken kan nyttja kanalen«

Numera kan allmänheten lyssna på förhör från gängrättegångar redan samma dag som de hålls. Åklagaren Lisa Dos Santos menar att vår tids fascination för krimberättelser riskerar att skada rättsprocessen.

Berätta om din upptäckt när du höll i rättegången för det så kallade mordet på Årstabron.

– Strax efter att rättegången avslutades fick jag ett mejl av en polis som jobbat med mordutredningen. Han skrev att han lyssnat på mina förhör och att det folk skrev om dem på Flashback inte stämde. Jag hade ingen aning om att folk recenserade mina förhörsmetoder och förstod inte heller hur de hade fått tillgång till förhören. Så jag sökte och hittade tråden i fråga på Flashback och läste där för första gången om Prime Crime, en tjänst som i mina ögon såg ut ungefär som ett Netflix fast för rättsfall. De hade begärt ut och publicerat ljudinspelningar från hela rättegångar, där alla medverkande förekom med sina egna namn, uppgifter och röster – allt kategoriserat efter vilken brottstyp som lyssnarna kunde vara intresserade av: sexualbrott, mord …

Utöver vad du skriver i din kommande bok Älskade bror har jag bara hittat två tidningsartiklar och ett radioinslag om saken.

– Medierna verkar ha missat det här, ja. Kanske har det blivit så normaliserat att konsumera true crime i olika former att ingen längre höjer på ögonbrynen. 


Tack för att du läser Filter

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Artikeln publicerades i Filter #89 (21 november 2022) och är skriven av .