»De ifrågasatte min mentala hälsa«

Susanne Gren sprang sitt första maraton samma år som hon fyllde 40. Nu har hon sprungit över 400 – fler än någon annan kvinna i landet.

»Jag har alltid rört på mig mycket och varit rädd för att bli förslappad. Förmodligen är det en reaktion på att min mamma aldrig tyckte om att röra på sig. Hon tog sig knappt från köket till vardagsrummet, och gick bort i Kol bara 69 år gammal. Men det var först när jag fyllde 40 som jag ville testa att springa ett maraton. Om alla andra kunde så måste väl jag också kunna?

Jag följde ett träningsprogram jag hittat på nätet, och sprang mitt första maraton i Köpenhamn den 18 maj 2003. Jag var skitnervös. Min man låg kvar på hotellrummet, jag hade ingen att prata med, det var trångt och jag var livrädd för att ramla. De sista kilometerna på kullersten var fruktansvärt jobbiga. Jag sprang i mål på 4.18,59. Efteråt fick jag gå hos sjukgymnast, jag trodde aldrig att jag skulle kunna springa så långt igen. Men jag fortsatte löpträna. Min son, som orienterade, lärde mig att det gick utmärkt att springa även på vintern.

Ett drygt år senare var hela familjen på Island och då bestämde jag mig för att testa ett maraton igen, i Reykjavik. Tiden blev bättre än i Köpenhamn, det blev som en sorts revansch. Min son sa att om jag klarade 50 maror innan jag fyllt 50 så skulle han uppvakta mig. Sedan bara fortsatte det. Det var en glädje att känna att kroppen klarade mer och mer.

Annons

2010 sprang jag mitt 50:e maraton, på en inomhusbana i Danmark. När jag kom i mål fick jag en specialmedalj av min son med inskriptionen Mamma nr 1. Samma år hakade min man Tony på. Han blev som besatt och bestämde sig för att bli den svensk som gjort flest maror på ett år. 2014 sprang han 122 stycken. Jag startade den svenska 100-klubben som håller koll på vilka som sprungit flest lopp. Lennart Skoog från Stenungsund är uppe i 825 stycken. Min man har gjort 421. Jag är etta bland de svenska damerna med mina 401. Min dotter hakade på efter ett tag och är uppe i över hundra maraton hon också.

Vi har sprungit överlägset flest lopp i Danmark, där kulturen är helt annorlunda. I början skulle jag hela tiden slå rekord. Danskarna bryr sig inte om tider, och där kan privatpersoner arrangera tävlingar – det räcker att man är fem deltagare. Eftersom vi bor nära, i ett litet samhälle utanför Helsingborg, har det hänt att jag gått upp klockan fem och sprungit ett maraton i Danmark innan jag åkt till jobbet på ett gruppboende i Lund.

En gång sprang jag sju maror på sju dagar. Inför den sista hade jag en vattenblåsa stor som en femkrona på foten. Jag skar upp den och tejpade skinnet mot huden. Efteråt kunde jag inte gå och när jag kom hem ringde jag 1177 för att höra vad jag skulle göra. De ifrågasatte min mentala hälsa. Det är klart att vi är helt hjärntvättade! Det kanske inte är så nyttigt i längden, men det är inte nyttigt att sitta still heller.

Jag har fått uppleva så mycket tack vare löpningen. Det är som att vi fått en helt ny familj i våra danska maratonvänner. Vi umgås, snackar skit och reser tillsammans. Vi har sprungit lopp i fler än 40 länder: Nya Zeeland, Svalbard, Bahrain, Kuwait, Nordirland … En gång när vi var på semester i Goa tog jag ett inrikesflyg till Bombay för att jag hade hittat ett maraton där. Jag är glad att jag hade investerat i en keps, annars hade jag dött. Jag tog en kilometer i taget. När vi kom hem fick jag en silvermedalj skickad till mig med bud och 2 000 kronor insatt på mitt konto – det visade sig att jag hade kommit tvåa i veteranklassen.

Vi lever sparsamt, det är så vi får råd att åka iväg och springa. Drömmen är att springa på Antarktis, men då krävs ett arv. En startplats där kostar uppemot 100 000 kronor.

Jag tränar nästan aldrig löpning. Jag sparar mig till mina lopp istället och gör dem i mitt tempo. Har jag inte sprungit ett maraton på tio dagar så är det något som skaver. Då känns det inte bra.«