Årets mest lästa och omtalade artiklar

På ett år hinner vi producera hundratals texter – alltifrån långa reportage till festliga notiser. Här är de fem artiklar från i år som drog flest besökare till Filters sajt:

1. De bortvalda 

Mattias Göransson reste till Estland för att träffa de överlevare från Estoniakatastrofen vars vittnesmål sorteras bort när konspirationsteoretiker bygger sina falska berättelser.

2. Brännmärkta

Madelene Pollnow granskar den allt vanligare, och alltmer ifrågasatta, diagnosen utmattningssyndrom – samt de privata vårdbolag som skor sig på den.

3. Nio nyanser av blått 

SVT:s serie om sex Malmöpoliser vann Kristallen både för årets TV-drama och årets TV-program. För Oskar Sonn Lindell berättar nio av upphovsmakarna hur de skapade succén.

4. Plantskolan 

Då var de utskällda och underbetalda tonåringar som skrev klickraketer på Nyheter24. I dag är de några av Mediesveriges mäktigaste. För Christopher Friman berättar de om tabloidsajten som omdanade svensk journalistik.

5. Du har inte adhd 

Forskare har länge varnat för att bokstavsdiagnoser sätts för lättvindigt. Katarina Bjärvall skriver om unga som vill bli av med diagnoser de inte känner igen sig i – och som begränsar deras livsval.

En av många styrkor hos den långsamma, berättande journalistiken är att somliga artiklar står sig år efter år. Här är de äldre Filtertexter som fortsatt läses av många:

1. Den osannolika mördaren

Thomas Petterssons reportage och bok om Skandiamannen och Palmemordet blev i år hyllad och omdebatterad serie på Netflix.

2. Sin egen värsta fiende 

Dramatikern, författaren och debattören Stina Oscarson talade i Filter ut om sin livslånga kamp mot anorexi.

3. Sanningens ögonblick 

Daniel Ronnstam hoppas ha löst världens mest omtalade och komplicerade skattletarmysterium.

4. Omgiven av idioti 

Granskning av författaren och föreläsaren Thomas Erikson och hans fyrfärgslära.

5. Vad har hänt med Gustaf Norén? 

Den före detta Mando Diao-sångaren, i år aktuell i Så mycket bättre, om varför han valde att lämna bandet och vandra i en helt annan riktning.

Tack till alla er som under året läst och stöttat Filter genom att prenumerera och köpa artiklar! Och du vet väl att du fortsatt kan ge bort ett helår med Filter till någon du tycker om?

Artikeln publicerades 23 december 2021 och är skriven av .
Annons