Filterbubblan Publicerad 8 maj 2018

Ayahuascans arvtagare

I Filter #28 uppmärksammade vi den hallucinogena brygden ayahuasca genom att besöka en svensk schaman som låtit utbilda sig i Amazonas djungler. Hennes ceremonier lockade allt från nyfikna trendsättare till ålderstigna new age­entusiaster som kallade brygden »medicinen«.

När Filter skrev om ayahuasca var det endast naturbarnet Loreen som nämnt den narkotikaklassade sörpan i offentligheten, men de kommande åren exploderade intresset. Nyligen kallade tidningen New Yorker ayahuasca »The drug of choice for the age of kale«, och här i Sverige hyllas brygden av konstant nyduschade kändisar som Danny Saucedo.

Ayahuasca är nu så mainstream att de hippaste kosmonauterna har gått vidare till kambo – ett gift som extraheras ur huden på den sydamerikanska jättelövgrodan. En kamboceremoni inleds genom att en schaman bränner bort det översta hudlagret på deltagarna genom att sticka dem med en glödgad pinne. Därefter smetar schamanen grodsekret på brännsåret, varpå giftet sprider sig i blodomloppet. I likhet med ayahuasca påstås kambo kunna bota såväl depression som alkoholism, men när tidningen Vice nyligen bad en av världens främsta experter på grodgift att bedöma det vetenskapliga stödet svarade han att det var »en tvåa på en tiogradig skala«.

Den som känner sig nyfiken på att pröva kambo kan bland annat vända sig till svensken Otto Nordenskiöld som är certifierad av International Association of Kambo Practitioners samt »yogi« och »bio­hacker«. Här syns han, av oklara skäl, skänka julklappar till Filterfavoriten Sigge Eklund.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Filterbubblan

Prylhets

Publicerad 3 december 2019

Filterbubblan

Lysande historik

Publicerad 2 december 2019

Filterbubblan

Omgiven av psykologi

Publicerad 14 oktober 2019

Filterbubblan

Fakta och fiktion i Quick

Publicerad 20 september 2019

Filterbubblan

Ännu en årsdag

Publicerad 27 februari 2019