Filter – ett intellektuellt alibi?

Inför vårt stundande tioårsfirande fortsätter vi gräva i arkivet efter gamla uttalanden om Filter. Förra veckan letade vi rätt på Viggo Cavlings spaning om vår tidning – och bad om ett nytt utlåtande. Nu har turen kommit till medieanalytikern Olle Lidbom, som i Expressen år 2008 uttryckte viss skepsis över att vi skulle överleva:

»Antagandet, att alla vill lyssna på en historia bara den är välberättad, är gulligt, men inte särskilt sant«, skrev Lidbom och fortsatte: »En bra tidskrift löser ett problem för läsaren: en bra biltidning förklarar vilken bil läsaren ska köpa eller drömma om. Något sådant problem löser inte Filter även om det självklart finns en klick läsare som behöver ett intellektuellt alibi på soffbordet.«

Olle Lidbom driver Vassa Eggen och är kommunikationschef på Norstedts Förlagsgrupp. Vi hörde av oss till honom för att se vad han hade att säga i dag.

– Frågan är ju fortfarande vilket behov Filter löser? säger Lidbom. Magasinsbranschen har i Sverige gått mot ännu mer nischade magasin, vilket Filters syster Skriva är ett bevis på –liksom många andra nya tidskrifter som startat de senaste tio åren. Breda, ofokuserade magasin lanseras inte längre. I USA lever många texttunga reportagemagasin vidare, som min ständiga favorit New Yorker. Men de riktar sig till en amerikansk och global elit, som är en liten del av mänskligheten men tillräckligt stor för att vara bärkraftig.

Han fortsätter:

– Jag vågar fortfarande påstå att eliten är för liten i Sverige – men uppenbarligen finns det tillräckligt många svenskar i behov av ett intellektuellt alibi på sitt soffbord … Men märk väl: detta är ingen recension av Filter, som jag redan när den lanserades tyckte gjorde journalistik i toppklass, utan mer en recension och beräkning av det intellektuella medieklimatet i Sverige.

Därmed säger vi tack till Olle, inte minst för berömmet om »journalistik i toppklass«, och dessutom tack till er läsare – vare sig ni är gulliga nog att vilja lyssna på välberättade historier eller söker något skrytigt att lägga på soffbordet. Mot tio år till!

Skaffa dig ett intellektuellt alibi: börja prenumerera så får du just nu två månaders fri läsning!

Artikeln publicerades 8 mars 2018 och är skriven av .
Annons