Bild hämtad från bt.se.

Filters favoriter: Borås Tidnings dokumentär-podd

BT Dokumentär: Sabotaget i Häglared (Lena Kvist, Erik Klefberg och Karin Samuelsson, Borås Tidning)

En av de händelser som fascinerade mig mest när jag höll på med researchen till boken Björnen kommer! Om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag var sabotaget mot TV-masten i Häglared utanför Borås våren 2016. Eftersom några testosteronstinna ungdomar precis hade klättrat upp i masten var de naturligtvis huvudmisstänkta, såvida inte någon flippad rättshaverist av en osannolik slump hade råkat intressera sig för samma anläggning vid ungefär samma tidpunkt. Men Sverige är Sverige, och det dröjde inte länge innan Försvarshögskolans »terrorexpert« Hans Brun, konfliktforskaren Wilhelm Agrell och försvarsutskottets ordförande Allan Widman yrade om »oroväckande mönster«, »hybridkrig« och »stresstest utfört av främmande makt« – och drog paralleller till Rysslands annektering av Krim. Kort sagt: svenska medier, auktoriteter och myndighetspersoner ägnade sig åt så vildsinta och oseriösa spekulationer att Hänt i veckan känns vederhäftig vid en jämförelse.

Och sedan gick alla bara vidare som om ingenting hade hänt.

I maj i år, två år efter sabotaget, publicerade Borås Tidning en ambitiös undersökande podd i fem delar om händelsen, tillgänglig där poddar finns. Jag borde naturligtvis ha lyssnat tidigare, men fick nys om den först nu. Den som väntar på något gott väntar inte för länge: på ett underbart medryckande och nördigt sätt reder boråsarna ut allt mellan himmel och jord som kan kopplas till mastfällningen. Välproducerat som den bästa P3 Dokumentär.

Jag ska inte avslöja för mycket om innehållet, men har en randanmärkning. Av podden framgår att Sveriges rimligen främsta kännare av främmande makters operationer – den militära underrättelsetjänsten Must – naturligtvis har uteslutit att ryssarna klampat in i västgötaskogen för att fälla en svensk TV-mast. Trots det låter boråsarna den före detta sportreportern och IT-företagaren Patrik Oksanen – numera fantasifull »säkerhetspolitisk expert« och ledarredaktör på Hudiksvalls Tidning – dra det substanslösa foliehattsresonemanget om främmande makts inblandning ett varv till.

Men bortsett från det: en femetta.

Varje fredag tipsar Filter om den bästa journalistiken. Här är våra andra tips för vecka 40:

• Christopher Frimans favorit: Om mannen som livesänder hela sitt liv

• Oskar Sonn Lindells favorit: Texten om Bradley Cooper som Bradley Cooper inte gillar

Artikeln publicerades 5 oktober 2018 och är skriven av .
Annons