Filters favoriter: Om mannen som live-sänder hela sitt liv

Ice Poseidon’s Lucrative, Stressful Life as A Live-Streamer (Adrian Chen, New Yorker)

Förra veckan skrev Breakits krönikör Emanuel Karlsten om svenska Youtubestjärnors nya giv: dagslånga livesändningar. Therese Lindgren förevigade nyligen en stillsam dag i sin och sambons liv medan Joakim och Jonna Lundell fläskade på med rörliga kameror, gäster, överraskningar och en avslutande »spökjakt«. Therese Lindgren lockade 800 000 tittare, Jockiboi och Jonna det dubbla. Många av åskådarna satt klistrade framför Youtube i timmar och under den dygnslånga sändningen inkom sammanlagt 369 000 kommentarer – i snitt 256 per minut. Emanuel Karlstens ingång var att de traditionella mediehusen torde dregla av avund.

Trots att detta onekligen är sant fick Karlstens krönika mig istället att tänka på ett New Yorker-reportage jag läste för några månader sedan: Ice Poseidon’s Lucrative, Stressful Life as A Live-Streamer. I texten får man följa med 23-årige Paul Denino, ett slags modern dokusåpastjärna som dokumenterar i princip varenda vaken timme av sitt liv. Tiotusentals tittare, främst unga män, följer hans minsta steg. Kaos utbryter vart han än går. Varje dag är en ständig jakt på content och Denino har i princip lagt sitt eget liv i händerna på en blodtörstig pöbel. När han skaffar flickvän tycker publiken att han blir tråkig och driver honom ifrån henne; när förhållandet havererar tvingas han mjölka tragedin och omvandla den till innehåll. Tittarna uppskattar äkta känslor.

Många unga drömmer om att göra karriär som Youtuber. Själv kan jag inte tänka mig något värre. Och aldrig har jag blivit mindre avundsjuk på en människa än när jag läste om Paul Denino, som trots att han drar in 60 000 dollar i månaden verkar vara genuint olycklig. Hans livsstil var dock så fascinerande att jag omedelbart började leta efter en svensk motsvarighet. Någon sådant fanns inte. För några månader sedan hade live-streaming-trenden ännu inte nått vår del av Youtube.

Nu när superstjärnorna Lindgren och Lundells öppnat dammluckorna lär fler följa. Kanske får vi snart vår egen Ice Poseidon. Om du finns och läser det här, skicka ett mejl. Jag vill skriva om dig.

Varje fredag tipsar Filter om den bästa journalistiken. Här är våra andra tips för vecka 40:

• Mattias Göranssons favorit: Borås Tidnings dokumentär-podd

• Oskar Sonn Lindells favorit: Texten om Bradley Cooper som Bradley Cooper inte gillar

Artikeln publicerades 5 oktober 2018 och är skriven av .
Annons