Filters favoriter: En rånhistoria olik alla andra du läst förut

I april 2018 larmades polisen i Austin i Texas om ett rån. En man hade gått fram till kassan på ett bankkontor och sträckt fram en lapp där det stod: »Det här är ett rån. Lämna över alla era 50- och 100-dollarssedlar, tack.« Han hade undkommit med en bunt sedlar värda 2 900 dollar.

När polisen anlände till platsen frågade de bankkassören:

»Vart tog han vägen?« frågade en av poliserna.

Kassören pekade mot trottoarkanten. Där, i skuggan av en ek, väntade en man i övre femtioårsåldern med sitt byte. Han lät sig bortföras av poliserna utan att göra minsta motstånd.

Ciara O’Rourkes reportage »The Desperado« i amerikanska webbmagasinet the Atavist Magazine påminner inte om någon annan rånberättelse man läst. Istället för att vara ett halsbrytande äventyr fyllt av hämningslösa gärningsmän och outtröttliga polisutredare är O’Rourkes text ett lågmält och skickligt porträtt av rånaren Edward Averill. Det är en många gånger sorlig historia, fylld av den desperation som får människor att begå brott. Men Averills uppsåt var aldrig att komma över pengar – utan något helt annat.

Varje fredag tipsar Filters redaktion om sina journalistiska favoriter. Här hittar du de verk vi tidigare tipsat om.

Har du förresten sett att vi har egen avdelning för kriminalreportage kallad »Brott och straff« på vår sajt? Där kan du bland annat hitta Johanna Bäckström Lernebys Stora journalistprisetvinnande granskning »Att skapa ett monster«, om det bestialiska gödselbrunnsmordet.

Artikeln publicerades 1 februari 2019 och är skriven av .
Annons