Att skapa ett monster

Det kallades för »gödselbrunnsmordet« och upprörde Sverige genom sin bestialitet och meningslöshet. Gärningsmannen var en ung nazist som inte uppvisade några spår av mänskliga känslor. Men det som berättades var bara halva historien.

Kevin visste att Magnus var på väg och blev förbannad redan när han hörde honom köra upp på gårdsplanen. Sedan motorn som slogs av, stegen på grusgången, ytterdörrens handtag som trycktes ner – och så stod han i hallen. Magnus pratade i mobilen, förmodligen med sin nya flickvän.

Kevin spelade oberörd där han stod nedböjd över biljardbordet för att göra nästa stöt. Han lyfte bara blicken kort och nickade till hälsning. Att han hade mage att komma hit.

Kevin satte bollen i hålet, och Rikard som han spelade mot visslade imponerat. Kevin tog en stor klunk av groggen och grimaserade illa när han svalde. Den var stark: 50/50 hembränt och apelsinsaft från Willys.

Annons

Samtidigt gjorde Magnus sig hemmastadd. Han tog fram en flaska gin och blandade en grogg till sig själv i ett Coca-cola-glas av den sort man kan samla på McDonald’s. De andra gästerna hade redan druckit i flera timmar, även om Anna tog det lugnt med alkoholen. Hon och Johnny satt i hörnsoffan och pratade, medan Rikard och Kevin var inne i sin biljardmatch. Kevin gillade Anna, även om han inte var kär i henne längre. De hade varit tillsammans några månader, men de passade egentligen inte ihop, så det gjorde ingenting att Johnny var tillsammans med henne nu.

Gänget hade kopplat datorn till TV:n så att de kunde kolla på sina nazistiska favoritklipp, samtidigt som de skrålade med i de sånger de kunde. Alla var på gott humör. Rikard var fullast.

Johnnys hus var perfekt för en fest där det låg långt ute på landsbygden mellan Skara och Skövde. Här fanns inga grannar som ringde störningsjouren när de spelade vit makt-musik på högsta volym, och den täta häcken runt fastigheten gjorde insynen begränsad. Vilket var bra även när de inte hade fest. Sex bilar, den ena i sämre skick än den andra, stod parkerade vid det lilla uthuset på tomten. Gamla däck, kartonger och bräder låg lite hur som helst. På den lilla hundgården på gräsmattan hade de stängt in Johnnys hund, så att Rikards pitbull Gruff kunde vara med inne på festen. En liten fågeldamm fanns också i trädgården, nedsänkt en och en halv decimeter i marken och nästan helt dold bakom de oklippta buskarna. Och så ett garage där Johnny förvarade sina verktyg och lagade bromsar, trasiga lameller och allt annat som behövde fixas på kompisarnas bilar.

Huset beskrevs av andra som »det mest förfallna« i byn. Riktigt så farligt var det inte, tyckte Kevin. Lite rörigt, kanske. I husets tre rum och kök låg flyttkartonger och kläder överallt, i rummet där Johnnys fyraårige son bodde varannan helg samsades lös garderobsinredning med en barncykelstol och leksaker, allt huller om buller. Lite som hos någon som precis flyttat in. Vardagsrumsgardinen var en gammal markis med reklam för Ford. I sovrummet skvalpade en vattensäng.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?