Foto hämtat från SVT Play.

Filters favoriter: Kalla siffror blir mänskliga berättelser på SVT

I heroinets spår (Matthew Heineman, SVT Play)

Förra året dog 49 000 amerikaner av opioidöverdoser, en ökning på tio procent från året innan. I USA talar man om en opioidepidemi, som ingen hittills hittat ett motgift för.

För ett år sedan gjorde lokaltidningen The Cincinnati Enquirer en enorm satsning på att bevaka krisen och lät 60 reportrar under en vecka följa människor som på olika sätt drabbats av heroinet. Reportaget Seven Days of Heroin var lika delar vidrig som fantastisk läsning, och vann sedermera Pulitzerpriset. Tyvärr verkar inte européer längre ha tillgång till webbpubliceringen, men på SVT visas nu en dokumentärserie som ger en lika nära inblick i heroinets härjningar.

Den Oscarsnominerade dokumentärfilmaren Matthew Heineman berättar i I heroinets spår om hela drogkedjan: från de mexikanska bönderna som insett att de tjänar betydligt mer pengar på att skörda vallmo, till det amerikanska par som tagit in på hotell för att under ångest injicera heroin. Från drogbaronerna som ena dagen delar ut mjukisdjur till byns barn och andra dagen hotar att skära huvudet av konkurrenter, till polisen som spanar på langare i villaförorten. Från barnet som från sin bilbarnstol ropar »om ni ser något vitt på golvet är det bara vällingpulver« samtidigt som polisen hittar foliepaket med heroin, till mamman som väcker sina två vuxna söner med dagens dos av avvänjningsmedel.

Med seriens vackra foto och direkta tillgång till alla dessa personer, förleds man nästan att tro att man ser en spelfilm. När man kommer på att man följer verkliga människor känner man sig som en inkräktare: Vill Laina verkligen att jag ska se henne gråtandes på en hotellsäng under rusets inledande panik? Men det dokumentären bidrar med är att ge en mänsklig bild av de kalla siffror som presenteras i nyhetsartiklar.

Serien sänds i fem avsnitt. Det första ligger på SVT Play, nästa del kommer nu på söndag.

Varje fredag tipsar Filter om den bästa journalistiken. Här är våra andra tips för vecka 37:

• Oskar Sonn Lindells favorit: Porträtt av internets kejsar Augustus

• Christopher Frimans favorit: Den odödliga vinjetten Döskalle & Mästerligt

Artikeln publicerades 14 september 2018 och är skriven av .
Annons