Kulturprofilen, kvinnorna och Akademien (Jesper Huor, P1 Dokumentär)
Det är 1969. Till fotoskolan i Stockholm kommer en ny elev. En 23-årig fransman från Paris. Han betraktas som charmig, generös och lite full i fan. Han ska komma att driva Forum, en av Sveriges finaste kulturscener, i nära 30 år och säga sig ha så mycket makt att han kan påverka vem som ska få stipendium av Svenska Akademien. Senare blir han känd som »Kulturprofilen«.
I veckan ställdes Jean Claude Arnault inför rätta misstänkt för två våldtäkter. Vid rättegången möttes Kulturprofilen av ett massivt pressuppbåd och möjligen har media redan fyllt alla rimliga kvoter för hur mycket akademi-mygel någon kan tänkas mäkta med. Debatten har dock ofta kommit att handla om olika läger där män och kvinnor slår vakt om sina höga positioner. I dokumentären Kulturprofilen, kvinnorna och Akademien riktas istället fokus på hur Arnault blev en maktfaktor i svenskt kulturliv snarare än privilegierat finrumssnask.
Genom ett stort antal intervjuer med offer och personer i Kulturprofilens närhet beskrivs en man som hänger på Filmhuset i Stockholm med sin kamera utan att vara inskriven på någon kurs. En fransman med yviga gester som hela tiden dyker upp i nya sammanhang som han inte har med att göra, men där han ändå blir dess epicentrum. Det är en väg mot toppen som kantas av både med och motgång, där han å ena sidan får sparken dagen innan en premiär för att ha överskridit teaterns budget flera gånger om, men å andra sidan hyllas som ett geni till regissör utan någon som helst erfarenhet.
Men dokumentären skildrar framförallt en person som utnyttjar kvinnor genom sin maktposition – och får alla att hålla tyst om det.
Varje fredag tipsar Filter om den bästa journalistiken. Här är våra andra tips för vecka 38:
• Madelene Pollnows favorit: Serials tredje säsong bjuder på otroligt skickligt berättande
• Oskar Sonn Lindells favorit: Quincy Jones gav två av årets bästa intervjuer
- Mer:
- Filterbubblan