Filterbubblan Publicerad 21 september 2018

Filters favoriter: Serials tredje säsong bjuder på otroligt skickligt berättande

A Bar Fight Walks Into The Justice Center (Sarah Koenig, Serial)

Riktigt skickliga historieberättare kan få nästan vad som helst att bli intressant. Efter säsong ett av podcasten Serial var jag övertygad om att journalisten Sarah Koenig hörde till den skaran. Efter säsong två av samma podd var jag mer tveksam.

Koenigs utforskande av den morddömde Adnan Syeds eventuella oskuld var olidligt spännande. Genom att dokumentera sin arbetsprocess, sina ögonblick av hybris och misstro mot sitt eget material, fick hon lyssnaren att känna precis det hon kände. Hon lyckades skapa en otroligt effektiv dramaturgi kring en berättelse som i sig inte var särskilt spännande eller uppseendeväckande – ett femton år gammalt mordfall i Baltimore. Den blev också världens mest lyssnade podcast.

I säsong två tog Koenig sig istället an ett redan väldigt uppmärksammat fall, om desertören Bowe Bergdahl. Trots att alla ingredienser för en spännande historia fanns där – krig, talibaner och politik på hög nivå – blev det bara tråkigt. Jag själv lyssnade aldrig ens klart på säsongen.

I går släpptes så de första avsnitten av säsong tre och, jo, Koenig är en fantastisk historieberättare och intervjuare. Den här gången handlar det om domstolen i Cleveland, där Koenig har tillbringat ett år. Hon kommer att berätta om flera olika fall, samtidigt som hon följer det vardagliga arbetet i domstolsbyggnaden. Den kommer nog inte bli lika beroendeframkallande som säsong ett, för här saknas ett mysterium vars lösning man vill nå. Men det journalistiska hantverket är fantastiskt. Koenig berättar engagerande om samhället i stort genom att synliggöra vad som pågår innanför väggarna på ett fult höghus. Bara genom att beskriva en scen i en hiss sätter hon fingret på den hierarkiska rasismen i samhället. Det är otroligt skickligt.

Varje fredag tipsar Filter om den bästa journalistiken. Här är våra andra tips för vecka 38:

• Oskar Sonn Lindells favorit: Quincy Jones gav två av årets bästa intervjuer

• Mårten Trofasts favorit: Hur Kulturprofilen blev en maktfaktor

Artikeln publicerades Publicerad 21 september 2018. Uppdaterad 21 september 2018. och är skriven av .

Annons