Fotoillustration: Gerald Slota, New York Magazine

Filters favoriter: Skräckreportage om ett hemsökt hus

Du och din familj köper ett hus. Det ligger på en lugn gata i ett gemytligt grannskap, på pendlingsavstånd från storstaden. Det är stort, anrikt och charmigt, och har kostat er en förmögenhet. Det är ert drömhus.

Bara dagar efter att köpet gått igenom, medan ni målar väggar och förbereder inför flytten, hittar du ett brev i brevlådan. Det är adresserat till »den nya ägaren«. I brevet förklarar avsändaren att vederbörande har »ansvar för att vakta huset«. »Min farfar vaktade huset på 1920-talet och min far vaktade det på 1960-talet«, står det. »Nu är det min tur. Känner ni till husets historia? Vet ni vad som döljer sig i väggarna […]? Varför är ni här? Jag kommer att ta reda på det.«

Det är uppenbart att brevskrivaren faktiskt har iakttagit huset: denne identifierar er bil, skriver om byggarbetarna som »förstör« huset och observerar att ni har tre barn. Att hen vill att huset ska fyllas med »ungt blod«. Men vem är den anonyme avsändaren? Brevskrivaren uppmanar er att hålla koll på de hundratals bilar som varje dag passerar ute på gatan. Kanske sitter hen i en av dem? Att titta i alla de grannfönster som har utsikt mot huset. Kanske betraktar hen er från ett av dem? Att observera alla människor som promenerar förbi. Kanske är hen en av dem? Brevet avslutas: »Välkomna, mina vänner, välkomna. Låt festen börja.« Och så signaturen: »The Watcher

Just detta hände paret Derek och Maria Broaddus när de 2014 flyttade in i sin tiomiljonersvilla i Westfield i New Jersey. Och det var bara början på deras mardröm – breven från The Watcher fortsatte att komma.

Allt detta berättar journalisten Reeves Wiedeman skickligt om i New York Magazine-artikeln The Haunting of 657 Boulevard in Westfield, New Jersey. Den innehåller inga mord eller andra spektakulära brott – men är ändå bland det mest spännande jag läst på länge. Paret Broaddus stigande paranoia knyter ett allt hårdare grepp om läsaren, medan misstankarna om vem som egentligen är The Watcher långsamt förgiftar det trevliga grannskapet. Inte konstigt att Netflix nyss hostade upp en rejäl påse pengar för filmrättigheterna till historien.

Sugen på några svenska deckargåtor? På Filters sajt har vi samlat våra bästa kriminalberättelser under rubriken »Brott och straff«. Bland annat kan du läsa om det bestialiska gödselbrunnsmordet och om mordet på Per-Ove Carlsson i Papua Nya Guinea. Men också, som i fallet med The Watcher, mer vardagliga men lika rafflande reportage – så som Olle Niklassons berättelse om den svårfångade kyrktjuven. Det är en upplysande och nervkittlande historia om hur Sverige kunde länsas på en av våra få världsunika konstskatter.

Varje fredag tipsar Filters redaktion om sina journalistiska favoriter. Här hittar du de verk vi tidigare tipsat om.

Artikeln publicerades 6 december 2018 och är skriven av .
Annons