Filters favoriter – vecka 14 (II)

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:

Swedish Death Cleaning and The Anorexic Home (Literary Review of Canada)

I mitt hushåll pågår ett ständigt krig. Min tjej – en människa som sparat sin barndoms kassettband i åtskilliga skrymmande lådor – vill fylla vårt hem med saker, medan jag vill att det ska eka tomt sånär som på ett fåtal danska träleksaker som barnen kan roa sig med (barn älskar danska träleksaker). Jag vet såklart att den drömmen är både ouppnåelig och osympatisk, men den här texten av kanadensiskan Mireille Silcoff förklarar varför – på ett lika underhållande som intressant sätt. Hon är övertygande i sin argumentation för att samtidens kurerade och kliniska ideal är sjukt – bokstavligt talat. Gurun Marie Kondo – vars bok Konsten att städa: förändra ditt liv med ett organiserat hem sålts i fyra miljoner exemplar – tillbringade exempelvis sin barndom med att tvångsmässigt städa sitt eget och sina syskons rum. Denna fritidssyssla ledde inte direkt till att hon blev bättre på att knyta an till andra människor, eller som Kondo själv skriver: »Det var materiella saker, och mitt hus, som först lärde mig att värdesätta ovillkorlig kärlek, inte mina föräldrar eller vänner.« Silcoff nämner även den forne såpastjärnan Justin Klosky, som lider av tvångssyndrom och har döpt sin framgångsrika inredningsverksamhet till O.C.D (Organize & Create Discipline) – samt den svenska boken Döstädning av Margareta Magnusson, som blivit en oväntad internationell bästsäljare. Allt som allt en välkommen kritik av den skandinaviska minimalism jag önskar att jag var anal (och barnlös) nog att hänge mig helhjärtat åt.

Här är förresten en bild på Marie Kondos lägenhet, som sajten Apartment Theory – med absolut noll procents täckning – beskriver som »joy-sparking«:

PS. Filter-medarbetaren Ina Lundström intervjuade döstädaren Margareta Magnusson i Filter #58 och har dessutom angripit minimalismen i krönikan »Jag älskar ful skit som ingen behöver«. Den tycker jag också att man ska läsa.

CHRISTOPHER FRIMAN

Klicka här för vårt andra tips denna vecka – om ett spårviddshinder som ställer till problem.

Klicka här för att läsa vårt tredje tips – om tornedalsk bastubalett.

Artikeln publicerades 6 april 2018 och är skriven av .
Annons