Skärmdump: Bastubaletten (SVT).

Filters favoriter – vecka 14 (III)

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:

Bastubaletten (SVT)

I två säsonger har Bastubaletten följt fem tornedalska mäns resa till att visa sig sårbara i det heligaste av rum. Detta genom att – precis som namnet antyder – sätta upp en balettföreställning i en bastu.

I den nya, tredje säsongen får vi istället följa fem tornedalska kvinnor på deras väg till en gemensam bastubalett. Konceptet kan tyckas något underligt, men programmet handlar om så mycket mer än en föreställning. Det handlar om identitet, styrka och gemenskap som får komma till liv på Tornedalens kanske viktigaste mötesplats. Dessutom får man sig som tittare en rejäl dos norrländsk naturporr. Säsongens tre första avsnitt finns tillgängliga på SVT Play.

CAROLINE LUNDGREN

Att våga lämna allt (Filter)

Filters tioårsfest närmar sig med stormsteg. Lördag 5 maj bjuder vi in läsare och medverkande att fira vår födelsedag på nyöppnade Wine Mechanics – Sveriges första stadsvineri, beläget i ett före detta svinstall i det gamla slakthusområdet i Göteborg. Därtill kan vi nu avslöja en stor artistbokning för kvällen: Lamin »Lamix« Mbergan.

Lamix vann priset »Framtidens artist« på P3 Guld i år, och berättade i Filter #60 om sin slingriga väg till framgång. Den som vill ha lite bakgrund innan de ser honom på festens scen – eller den som är intresserad av bra historier och drabbande livsöden, för den delen – bör läsa texten nu.

Klicka här för vårt andra tips denna vecka – om ett spårviddshinder som ställer till problem.

Klicka här för att läsa vårt tredje tips – om anorektiska hem och svensk döstädning.

Artikeln publicerades 6 april 2018 och är skriven av .
Annons