Skärmdump: cia.gov

Filters favoriter – vecka 15 (I)

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:

PSYCHOLOGY OF INTELLIGENCE ANALYSIS (RICHARDS HEUER)

Under arbetet med boken Björnen kommer! utbytte jag tankar med en underrättelseanalytiker som lämnat en av de svenska säkerhetstjänsterna på grund av sin besvikelse över den egna organisationens inkompetens. Vederbörande suckade djupt åt de olika underrättelsemisstag jag tog upp och konstaterade att samtliga berodde på samma fenomen: överdrivet mönsterseende, det vill säga att man varit så förtjust i sin egen förutfattade mening att man enbart noterat sådant som bekräftade den, och dessutom missat att utsätta även dessa utvalda indicier för grundläggande källkritik och faktakontroll. Det mest deprimerande med den saken, menade underrättelseanalytikern, var att fenomenet var så välkänt att det var obegripligt att det hela tiden återkom.

Sedan fick jag ett lästips: CIA-veteranen Richards Heuers handbok i rationell informationsbedömning, som finns att ladda på CIA:s hemsida. Filosofistudenten Heuer värvades 1951 och under de 45 år han tillhörde myndigheten – med tiden fick han titeln metodchef – skedde en lång rad hårresande misstag. Heuers inställning var att sådana måste man lära sig av, varför han beskrev systematiken bakom dem samtidigt som han inkorporerade bland annat de Nobelprisvinnande beteendepsykologerna Daniel Kahnemans och Amos Tverskys rön i sina interna skrifter. Efter karriären samlade och bearbetade han texterna till denna bok som gavs ut 1999, men som naturligtvis är minst lika aktuell i dag.

Om den låter skittråkig så är det korrekt. Vissa sidor måste läsas oerhört långsamt, och ibland flera gånger, för att man verkligen ska förstå vad han skriver. Men det beror bara på att Heuer är så otroligt mycket smartare och mer erfaren än man är själv. Själv känner jag en närmast gränslös beundran för den hyperkondenserade kunskap han delar med sig av, till råga på allt helt gratis (om man nu inte beställer boken i tryckt form från exempelvis Amazon).

Numera har jag honom i bakhuvudet varje dag, eftersom Heuers slutsatser går att applicera på allt: giftgasattacken i Salisbury, förspelet till den väpnade insatsen i Syrien, bråket inom Svenska Akademien, flyktingdebatten. Om alla hade läst och tagit till sig innehållet i denna bok hade världen tveklöst varit en bättre plats.

Att personalen på hans gamla arbetsplats med viss regelbundenhet visat att inte ens de har orkat göra läxan är naturligtvis ironiskt, men i sammanhanget irrelevant.

Klicka här för att läsa vårt andra tips denna vecka – om två SVT-program som låter oss kika in bakom skynket till den nu så skandalomsusade Svenska Akademien.

Klicka här för att läsa vårt tredje tips – en bok av Sveriges kanske ihärdigaste grävande sportjournalist.

Artikeln publicerades 13 april 2018 och är skriven av .
Annons