Skärmdump: SVT Play

Filters favoriter – vecka 15 (II)

Varje fredag tipsar Filter om de bästa dokumentära berättelserna – samt ger er en aktuell rekommendation ur vårt eget arkiv:

MIN SANNING & SNILLE OCH SMAK (SVT)

I ljuset, eller snarare mörkret, av Svenska Akademiens kris har SVT plockat fram två sevärda alster ur arkiven. Det ena är ett samtal med Sara Danius från Min sanning, som sändes för första gången i det direkta kölvattnet efter DN:s avslöjande om övergreppen från den så kallade Kulturprofilen.  I Min sanning berättar Danius om hur hon blev »väldigt tagen« av DN:s avslöjande och hade »väldigt svårt att tänka mig att det här skulle vara påhittat«. Danius berättar också om den advokatutredning hon sedan beställde för att granska tystnadskulturen inom akademien och ta reda på »vad ledamöterna borde ha vetat«, samt vad de faktiskt visste. Vad som hände fyra månader senare när advokatbyrån presenterade utredningen för ledamöterna är numera välkänt.  Förutom att samtalet dokumenterar början på en ordentlig delning inom akademien så visar den främst en bild av en moderniserande Danius som »mäktigast i Kultursverige«.  Det pratas om allt från uppväxten till signaturkläderna till det omtalade alter-egot, ångvälten Gittan, vars existens hon förklarar så här: »Därför att livet blir mycket roligare.«

Det andra SVT-programmet om Svenska Akademien är en K Special med titeln Snille och smak, vilken följer ledamöternas »tankar och känslor kring att vara en del av denna intellektuella och kulturella högborg«. Filmen gjordes 2013 och innehåller främst en drös väldigt gamla män och långa utläggningar. Programmets stora höjdpunkt är därför helt klart Kristina Lugn: »Det känns tryggt på något sätt att det finns ett antal människor som helt enkelt är tvungna att träffa mig en gång i veckan i hela sitt liv.« Vid 9:23 börjar Lugn att berätta att hon inte orkar »tänka på alla problem« rörande ett försvunnet papper om »svensk dramatik i kris eller vad det var« och därifrån blir det bara bättre.

Klicka här för att läsa vårt andra tips denna vecka – om en bok som skulle göra världen till en bättre plats (om alla läser den och tar till sig av dess innehåll).

Klicka här för att läsa vårt tredje tips – en bok av Sveriges kanske ihärdigaste grävande sportjournalist.

Artikeln publicerades 13 april 2018 och är skriven av .
Annons