Inför premiären: Astrid Lindgrens dotter kritiserar »Unga Astrid«

Det börjar närma sig biopremiär för filmen Unga Astrid, regisserad av danska Pernille Fischer Christensen om Astrid Lindgrens unga år. Handlingen följer den blivande författaren då hon som 18-åring inleder en romans med den 30 år äldre tidningsredaktören Reinhold Blomberg, blir gravid – och tvingas föda och lämna bort sonen Lars i Köpenhamn.

Redan innan folk fått chans att se filmen verkar en av de kontroverser som numera alltid omgärdar biografifilmer dyka upp. I Tidningen Vi:s senaste nummer intervjuas Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman om den kommande filmen, något som bland annat Expressen uppmärksammat. Bland annat säger Nyman:

– Tiden i Vimmerby med skvallret, blickarna, föraktet och frågorna fick nog mamma att in i märgen förstå vad uppmärksamhet kostar. Hon flydde från Vimmerby och ville sedan aldrig mer bli föremål för den sortens intresse för hennes privatliv. Att det då ska »skapas fritt« kring just den här tiden i Astrids liv känns absurt.

Hon fortsätter:

– Mamma berättade inte för någon, inte ens för oss i familjen, hur hennes förhållande med Reinhold Blomberg hade varit. Då begriper ju var och en att det ska till mycket konstnärlig frihet för att överhuvud taget kunna bli någon berättelse om unga Astrid. Den här filmen hade aldrig kunnat göras medan mamma levde.

I Filter #63 intervjuas regissören Pernille Fischer Christensen om sina tankar kring att filmatisera de privata sidorna av vår största nationalikon.

– Det här är bara min analys, men när man ser på Astrids liv tror jag att det som hände med Lasse var så viktigt för hennes sätt att skriva, säger Fischer Christensen till Filter. Det känns som ett trauma. Astrid själv sa att hon kanske hade blivit författare även om det inte hänt, men inte en lika bra sådan. Den som gör en biografi kommer alltid in med sitt eget liv och sitt eget sätt att tänka, så jag gör inte anspråk på att berätta sanningen om Lindgrens liv, men jag ville peka på något som var superessensiellt.

Läs hela vår intervju med Pernille Fischer Christensen om Unga Astrid här. Filmen har premiär fredag 14 september.

 

Artikeln publicerades 29 augusti 2018 och är skriven av .
Annons