Kent Werne i Filter #63: »Förr handlade svenska konspirationsteorier främst om Palmemordet och Estonia. Men i dag är vi genom internet en del av den globala konspirationskulturen, där en ond elit vill förstöra världen.«

Kent Werne om sammansvärjningar och foliehattar

Till Filter #63 samtalade jag med författaren och journalisten Kent Werne om hans nya bok Allt är en konspiration: En resa genom underlandet som gavs ut för några veckor sedan. Boken mottogs med goda recensioner, där såväl GP som Expressen och DN hyllade Wernes arbete. Jonas Thente på Dagens Nyheter konstaterade exempelvis att Allt är en konspiration »borde ingå i alla statsvetenskapliga grundkurser«.

I boken försöker Werne ta reda på var de populäraste konspirationsteorierna kommer ifrån, varför de verkar bli allt mer utbredda i dagens samhälle – och de psykologiska förklaringarna till att vissa ser sammansvärjningar och onda, dolda makter där andra ser lobbyism, ideologi och marknadskrafter. Han reser över världen för att träffa de främsta konspirationsteoretikerna och dess anhängare. Från de som tror att universum är en datorsimulering till de som hävdar att en politiskt korrekt elit öppnat Europas gränser för att hota den ariska rasen.

Här kan ni läsa min intervju med Kent Werne, där han berättar om ett »väckelsemöte« som gav honom enorm huvudvärk, om hur han reagerade när en bekant trodde att världen styrs av rymdödlor och om vilka konspiratoriska tankegods som förenar Peter Mangs, Anders Behring Breivik och Sverigedemokraterna.

Sugen på att höra Kent Werne prata om sin senaste bok? Fredag 28 september besöker han Filters monter B07:01 på Bokmässan i Göteborg för att samtala om foliehattar och filterbubblor. Kent intervjuas av Filters reporter Oskar Sonn Lindell klockan 15.30.

Artikeln publicerades 13 september 2018 och är skriven av .
Annons