Madelene Pollnows granskning av författaren och föreläsaren Thomas Erikson och hans storsäljare Omgiven av idioter har rönt stor uppmärksamhet de senaste veckorna och är redan ett av Filters mest lästa reportage någonsin. I texten riktar ett flertal psykologer skarp kritik mot att Erikson hävdar att hans metod skulle bygga på vetenskap.
Sedan »Omgiven av idioti« publicerades har ytterligare ett antal psykologer stämt in i kritiken.
För er som är intresserade av att hänga med i den pågående debatten kommer vi här att länka till de artiklar och inlägg som publicerats i kölvattnet av vår granskning. Listan kommer förhoppningsvis att uppdateras. Saknar du något relevant inlägg – mejla christopher@magasinetfilter.se
• Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå universitet och författare till böcker som Den lyckliga pessimisten, har skrivit en femdelad serie inlägg där han tittar närmre på Thomas Erikson och det tankegods som framförs i »Omgiven«-böckerna. Den första delen hittar ni här. Här hittar du även del två, tre, fyra och fem.
• Psykologen Jonas Hjalmar Blom, som medverkar i Filters reportage, utvecklar sina tankar i det senaste avsnittet av Magnus Lindwalls podcast Wag The Dog. Lindwall är professor i psykologi och är även han citerad i »Omgiven av idioti«.
• Psykologifabriken.se har även publicerat en kortare version av Jonas Hjalmar Bloms inlägg »Vad du bör vara medveten om när du läser Omgiven av idioter och kategoriserar folk i fyra färger«.
• I artikeln »Psykologernas kritik mot Omgiven av idioter« har Expressen följt upp vår granskning genom att titta närmare på hur den av Thomas Eriksons förespråkade DISC-metoden används i rekryteringsprocesser.
• Thomas Erikson har på sin blogg gått till storms mot Filters reportage. Dagens media tog upp Eriksons inlägg här – och Expressen skriver om saken här. I Expressens artikel förklarar även reportern Madelene Pollnow varför Erikson är fel ute ännu en gång.
• Uppdatering 31 juli: Oskar Henrikson, leg. psykolog, skriver på HRbloggen.se att Filters granskning »manar till eftertanke hos företag och organisationer« och förklarar varför »DISC och andra personlighetstyptester främjar samarbete lika lite som ett horoskop«.
• Uppdatering 2020: I sin podcast Sinnessjukt fortsatte journalisten Christian Dahlström att granska Thomas Erikson. Dahlström fann att ett stort antal landsting än i dag inhandlade utbildningar baserade på Eriksons pseudovetenskapliga färglära, och hur tiotals miljoner kronor av skattemedel lades på saken. För granskningen utsågs Dahström till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning, medan landstingen ifråga utsågs till Årets förvillare.