Säg grattis till Jenni Carström, som får vår tidning att se så bra ut

Så här lät det när de läste upp motiveringen till vinnaren av Årets design på Tidskriftsgalan: »Tidningsmakeri av högsta klass och kvalitet – här råder finlir från den minsta vinjetten till den mest storslagna rubriken. Humor, svärta, spänning och nerv formar ett Filter för upplysning i en komplicerad värld.« Hur kändes det, Jenni?
– Fantastiskt såklart. Och överraskande, jag trodde verkligen på en av de andra nominerade. Men jag jobbar med en så kreativ redaktion och så många bra frilansande fotografer och illustratörer.
Ja, ja, ja! Du är väldigt bra på att dela äran med andra; precis så där lät det 2018 när du vann priset Årets AD också. Men om du måste välja: Vad är du stoltast över?
– Samma svar: över att jobba med så många bra människor. Bland det roligaste som finns är att hitta på fotoillustrationer med vår bildredaktör Magnus Bergström, för att han är så positiv och bejakande till idéer som kan låta helt fläppa.
Hur firade du då?
– Med mina kollegor från Offside och Filter som var där. Inte minst med Madde som var nominerad till Årets journalist. Jag var bergsäker på att hon skulle vinna med tanke på att hon skrivit både reportaget »För barnets bästa« och ett så fint porträtt på Marcus Larsson. Men hon är världens bästa på att fira andra och hängde inte läpp. Nästa år!
Förutom faktumet att vi som skriver är notoriskt sena med att lämna våra texter till dig – vad är den största utmaningen som Filters art director?
­– Vi skriver ganska ofta om ämnen som är så abstrakta att de blir svåra att lösa visuellt. Då måste man ta ifrån botten av ens hjärna för att hitta på lösningar. Eller så kontaktar man en briljant illustratör …
Vad tycker du blivit bra och kul i det nya nummer som vi snart ska skicka till tryck? Sälj in det nu!
– Det är väldigt roligt att vi har ett riktigt »hänga med«-reportage där Magnus och Oskar fått vara på plats. Men vad det handlar om kanske vi inte ska avslöja riktigt än? Sen har jag samarbetat med en ny färgstark illustratör – det blir riktigt fint – och så kommer Mattias jobb om de stigande lunchpriserna. Där har Magnus, Thomas och jag varit med alla tre och petat. Det blir ett kul upplägg.

Artikeln publicerades 27 oktober 2023 och är skriven av .
Annons