Den osannolika makthavaren

Enligt SVT:s valundersökning håller väljarna med de nya regeringspartierna och Sverigedemokraterna i alla stora valfrågor utom en – skolpolitiken. En mellanstadielärare i Kungälv tänker inte låta dem glömma det.

Kort sagt

  • En växande majoritet av svenskarna är emot vinstdrivande välfärdsföretag. Ofta handlar friskoledebatten om just vinstuttagen, men Marcus Larsson vid tankesmedjan Balans menar att de är ett mindre problem.
  • Istället vill han lyfta fram hur den kommunala skolan drabbas av friskoleetableringar och de segregerande effekter som uppstår.
  • I och med utnämningen av skolministern Lotta Edholm har även en annan av hans kärnfrågor aktualiserats: kopplingarna mellan den förda politiken och friskoleföretagen.

Marcus Larsson har just fått iväg sina morgontrötta tonårssöner till skolan och vinkat av sin fru. På köksbordet står datorn uppslagen bland utspridda papper och ett kollegieblock fyllt med abstrakt klotter. Från fönstret anar man Älvsborgsbron genom grådiset som omfamnar Göteborgsstadsdelen Majorna. Marcus har redan varit uppe i flera timmar, eftersom han »är dålig på att sova«. 

– Så tankesmedjan Balans kommunikationsavdelning sätter igång rätt tidigt. 


Prenumerera digitalt för 39 kronor i månaden!

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

Artikeln publicerades i Filter #89 (21 november 2022) och är skriven av .