Filterbubblan Publicerad 18 april 2018

Tänk längre

Vårt mål är att underhålla, granska och fördjupa. Vi vet att det ofta finns en större berättelse bakom de händelser som snabbt flimrar förbi i nyhetsflödet. Vi tar oss tid att förstå dem vi intervjuar, oavsett vilka de är. Vi vill visa våra läsare verkligheten, inte säga åt dem vad de ska tycka om den. Gladast blir vi när våra texter får dig att känna både »Åh, fan« och »Vad fan?«

Om du tycker om tankeväckande reportage, som får ta den plats de behöver, är Filter tidningen för dig. Hoppa på innan den 10 maj så får du två fria månader. Därefter kostar det 39 kronor i månaden.

Jag har tänkt klart – jag ska bli prenumerant!

När vi startade Filter för tio år sedan löd vår slogan: »För dig som vill veta mer – först«. Varje nummer blickade framåt och de kortare ämnestexterna längst bak i tidningen presenterades med meningen: »Saker man kommer att prata om de kommande två månaderna.« Vi hade såklart inte alltid rätt, men i någon mån gick det att förutse vilka människor, debatter och premiärer som skulle väcka uppmärksamhet.

Sedan dess har vi ändrat vår slogan otaliga gånger. Det har skett så gradvis att vi knappt har reflekterat över det själva, men förklaringen är uppenbar – 2018 känns två månader som en evighet och det är omöjligt att veta vad folk kommer att prata om ens den kommande timmen.

Behovet av en tidning som försöker förutspå framtiden är just nu minimalt.

Behovet av journalistik som ger läsaren en sammanhållen berättelse istället för lösryckta bitar av information är däremot större än någonsin. Det är kärnan i Filters idé, och den har lyckats hålla sig intakt i tio år.

Välkommen!

Fotnot: Bilden till inlägget är tagen från omslaget till Filter #7, då vi uppmärksammade »32 konstpionjärer som utmanat våra gränser«. Konstverket skapades av den chilensk-danska konstnären Marco Evaristti till danska Trapholt Art Museum år 2000.

Artikeln publicerades Publicerad 17 april 2018. Uppdaterad 18 april 2018. och är skriven av , .

Annons