Filterbubblan Publicerad 23 april 2018

Tre steg av Gustaf Norén

Gustaf Norén med ukulele.

I »Vad har hänt med Gustaf Norén?« träffade vi den forne Mando Diao-frontmannen, som förklarade varför han lämnat den kommersiella musikbranschen för att istället ägna sig åt aktiviteter som att »göra små vandringar i Dalarna« medan han spelade munspel eller ukulele i en hemgjord särk. Därefter fortsatte Gustaf att accelerera i norénskhet.

Februari 2017: Avslöjar att han ska studera till musiklärare och att han undervisar på Rytmusgymnasiet i Stockholm. På sin första lektion går han igenom »vaggvisans historia«.

Juni 2017: Kritiserar Sveriges Radio för att en Mando Diao-dokumentär, som han själv medverkar i, ska sändas strax efter släppet av bandets nya skiva. »Ska de göra en dokumentär kan de välja att sända den av andra skäl än marknadsstyrda intressen.«

Augusti 2017: Spelar på alternativfestivalen Way Out Vega, förlagd samtidigt som Way Out West – där publiken är boende och personal på det närliggande äldreboendet Vegahusen. Noréns setlista består bland annat av Uti vår hage och Du gamla, du fria.

April 2018: Medverkar i Breaking News med Filip & Fredrik för att försvara sin hemstad Borlänge, vilken riskerar att utses till Sveriges fulaste i en omröstning på Facebook. Norén anklagar omröstningens initiativtagare för att »pissa på« staden och dess »föreningsliv, med fritidsgårdar, med KFUM, med nykterhetsföreningar, med disco, med folkparker, med folkets hus, med forum«. Norén menar att åsikten tilldelats folk av en »bestämmande, härskande klass« och frågar: »Vem har rätt att bestämma vad som är fult och fint?«

Vill du förresten läsa om bakgrunden till den fantastiska bilden ovan? På vår Instagram berättar fotograf Magnus Bergström om hur han i en serie fotografier fick Norén att transformeras från sitt vanliga jag till »den vandrande musikmunk han också var«.

Artikeln publicerades Publicerad 23 april 2018. Uppdaterad 23 april 2018. och är skriven av .

Annons