Madelene Pollnow: »Nu har medierna vaknat – alla granskar friskolebolagen«

I veckans nyhetsbrev kommenterar Madelene Pollnow den allt mer granskade friskolebranschen: »Märkligt att vi inte varit mer på hugget.«

På sociala medier har det länge kokat kring friskolorna. I intressegrupper på Twitter har medlemmar ofta slängt ur sig frågan: Varför skriver inga medier om hur jävligt det är? Ibland följt av diverse konspirationsteorier, eller okvädningsord. Teorierna om varför medier inte granskat skolbolagen mer ger jag inte särskilt mycket för, men i ursprungsfrågan ligger det en sanning. Det är märkligt att vi journalister inte varit mer på hugget.

Det finns så klart många förklaringar på den frågan. En är att skolorna inte har verkat under offentlighetsprincipen, utan räknats som bolag. Därmed är det betydligt svårare att få ut information. Då blir det också svårare att skriva om specifika fall eller skolor – istället behöver man granska ett helt system. Och det blir inga sexiga texter.
I höstas porträtterade jag Marcus Larsson, en av tankesmedjan Balans två grundare. Med sitt twitterkonto @skolinkvisition har han lyckats sprida egna granskningar av friskolorna till tiotusentals svenskar, bland dem många journalister, opinionsbildare och politiker (vilka är de som i hög utsträckning hänger på twitter). I somras började han fokusera på personkopplingarna mellan politiker, friskoleägare och lobbyister. Kanske var det nästan positivt för honom att Lotta Edholm hämtades in till skolministerposten, rätt från styrelseuppdrag i friskolekoncernen Tellus.

För nu har medierna vaknat. Alla granskar friskolebolagen, senast SVT som fick en intervju med Edholm. (Där visade de faktiskt även upp ett uppslag från vårt porträtt av Marcus Larsson där vi just kartlagt personkopplingarna. Tyvärr glömde de säga att det var från oss.) Vi får väl se om det leder till politiska förslag som följer en majoritet av väljarnas vilja: att stoppa vinstdrivande välfärdsbolag.

 

Veckans …

… Filterklassiker

I veckan var det 37 år sedan Olof Palme mördades. 2020 bekräftade Palmeutredarna det som Filter avslöjade redan två år tidigare och pekade ut Skandiamannen Stig Engström som statsministerns mördare. Efter tolv års efterforskningar var det bland annat författaren Thomas Petterssons tips som ledde till att Palmegruppen fick Skandiamannen som huvudspår. Här är första delen i granskningen: »59 minuter som förändrade Sverige«, ur Filter #62.

Trevlig helg!
Madelene Pollnow

Publicerad 3 mars 2023.
Madelene Pollnow, reporter på Filter
Annons