Madelene Pollnow: »Vad säger äggbristen om Sveriges livsmedelsberedskap?«

I ett par veckor har det larmats om äggbrist inför påsken. Orsaken är återkommande salmonellautbrott hos en av Sveriges största äggproducenter. I Dagens Nyheter tonar nu Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg, ner problemet: »Om det är tomt i en butik kan man gå till nästa och då brukar det lösa sig«. Värre saker har hänt.

I det nya Filterreportaget »Alla ägg i samma korg« skriver Ann-Helen Meyer von Bremen om hur Sveriges livsmedelsproduktion blivit så koncentrerad att bakslag hos en enda producent kan få långtgående konsekvenser. 320 000 höns avlivades efter två salmonellautbrott. Sveriges största tomatproducent hotade att lägga ner odlingen när elpriserna sköt i höjden – vilket skulle ha inneburit att 60 procent av alla svenska tomater försvann från marknaden. Livsmedelproducenterna verkar i sin jakt på effektivitet snarare ha skapat sårbarhet. I en tid när vi börjar prata om livsmedelsberedskap vid krishändelser kan det få värre konsekvenser än att äggsugna påskfirare behöver gå till två butiker.

 

Veckans …

… Filterklassiker.

På tal om ägg: läs Filters gamla krimhistoria »Äggoisterna«. Reportern Johan Persson berättar om jaktbrottsåtalade medelålders män som gömt tusentals ägg – bland annat i ett lönnrum i villan – och följer med naturbevakare som försöker stoppa »våldtäkten på naturen«.

 

… familjefilm.

För 30 år sedan hade den första långfilmen baserad på ett TV-spel premiär, Super Mario Bros – en futuristisk actionfilm där Dennis Hopper stajlats i en taggig frisyr för att likna den elaka sköldpaddsdraken Bowser. Kritikerna och publiken hatade den och regissörerna blev bannlysta från Hollywood. Nu har Illumination gjort en mer rimlig version, en animerad barnfilm, och inga huvuden har ännu rullat. Läs fler tips i Filters guide till aktuella kulturhändelser.

 

Trevlig helg!
Madelene Pollnow

Artikeln publicerades Publicerad 7 april 2023. Uppdaterad 30 juni 2023..

Annons