Äggoisterna

Så lyckades tre medelålders äggsamlare stänga ett av Sveriges mest exklusiva naturparadis.

Våren 2008 mottog Nyköpingspolisen Göran Broman ett anonymt tips om en man från Vingåker som åkte »land och rike runt för att plundra fågelbon«. Broman fann inget som styrkte uppgifterna, och snart var utredningen nerlagd.

Två år senare nämndes samma man i ett nytt tips. Avsändare den här gången var Kriminalunderrättelsetjänsten, som i sin tur hade larmats av brittisk polis – som stött på svenskens namn vid en uppmärksammad äggrazzia i Skottland.

Sedan den razzian hade flera månader passerat. Miljöbrottsutredaren Göran Broman var därför inte särskilt förväntansfull när han på morgonkvisten den 24 mars 2010 satte sig i bilen för att göra husrannsakan hos Vingåkersbon Robert. Om denne överhuvudtaget hade någonting att dölja borde han ha städat undan sina spår.

Annons

Göran och hans kollegor tog ändå två polisbilar till adressen, ifall de trots allt skulle hitta någon låda att ta med sig till stationen. Lägenheten de steg in i strax efter klockan nio var rymlig och gav ett lika alldagligt intryck som dess ägare. Möjligen var hans sovrum möblerat med ovanligt många byråer och jalusiskåp.

En av poliserna drog ut en låda. Inuti låg massvis med kartonger. När han lyfte på locket till en av dem fann han vad de letade efter: urblåsta vildfågelägg. Kartongerna intill rymde samma innehåll. Nästa byrålåda likaså. Jalusiskåpen också.

När poliserna hade öppnat varenda lucka och låda i lägenheten kunde de konstatera att Robert ägde totalt 941 kartonger med ägg. Varje ägg var prydligt inbäddat i bomull och många förvarades under skyddande glasskivor. Intill flera av äggen låg mödosamt handskrivna etiketter som talade om att de var plockade för flera decennier sedan. Andra ägg saknade datummärkning.

Det var omöjligt för poliserna, som aldrig tidigare hade arbetat med något liknande, att på plats avgöra vilka av äggen som var gamla – och därmed legala – eller nya och frukten av jaktbrott. Göran Broman ringde upp åklagaren, som beslutade att alla skulle tas i beslag. En av poliserna fick i uppdrag att hyra en skåpbil och införskaffa »all Vingåkers bomull« till bortforslandet av de ömtåliga äggen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?