»Det får du ta med Rino.«

Så föll orden när Jan Bolmeson försvarade sitt samarbete med Better Globe.

2008 erbjöd du på din blogg folk att ansluta sig till »organisationen vi håller på att bygga upp inom ramen för Better Globe«. Vad var det för organisation?

– Det var ju då nätverket. Men alltså, min relation med Better Globe har varit samma i alla år. Jag har varit en säljare. Jag har ett samarbetsavtal. Och jag får betalt per sålt träd. Punkt. Som jag skrivit på bloggen: jag har aldrig haft några aktier, aldrig suttit i någon styrelse. Better Globe är en av många samarbetspartner jag har på bloggen.

På den tiden skrev du även ett inlägg där du var väldigt öppen med ersättningsmodellen Binary Plan, som inte bara ger provision på den egna försäljningen, utan även på ens kunders försäljning. Gäller den än i dag?

– Sådana frågor får du ta med Better Globe. Jag vill inte gå in på hur samarbetsavtalet ser ut.

Senare skrev du även att ditt och Lennart Göthes bolag Better Globe Vision hade som »enda verksamhet att sälja Better Globe-träd i bland annat Sverige samt utbilda ambassadörer«. Är det fortfarande så?

– De frågorna får du ta med Lennart Göthe. Det är hans bolag framförallt.

Det har omsatt nästan fem miljoner och delat ut ungefär två miljoner. Du var också tidig med att bygga upp ett säljnätverk. Hur mycket pengar har du tjänat på att folk har köpt träd och donationspaket från dig?

– Som jag har sagt innan: en euro per sålt träd och två euro per donationspaket. Det har jag varit öppen med.

Men vad gäller provision på provisionen?

Jag förstår inte frågan. Jag har varit tydlig med att jag har tjänat en euro per träd och två per donationspaket. Det är dessutom mer än vad lagen kräver att jag ska delge.*

Tidigare publicerade du räkneexempel där du räknade in stigande virkespriser och skrev att träden skulle kunna ge långt mer än tio gånger pengarna tillbaka efter 20 år. I dag har du tonat ner ditt budskap och beskriver Better Globe som »välgörenhet med möjlighet till avkastning«. Varför?

För att Rika tillsammans inte är Better Globe. Men googlar man eller pratar med folk så är det som om Jan Bolmeson är Better Globe. De är bara en av många samarbetspartner. Det har varit klurigt, för det har engagerat mycket och det har varit kul för Better Globe. Men om jag ska vara helt ärlig har det gjort livet väldigt svårt för mig. För jag har länge tyckt att Better Globe är en del i ett sparande. En högriskdel. Jag har fått mycket kritik, hot och påhopp för det. Det får man väl ta som bloggare. Men att det spiller över i att gäster tackar nej till att medverka i vår podd för att de blir trakasserade … »Hur kan du vara med i Rika tillsammans-podden? Vet du inte vad de håller på med?« Jag satt i styrelsen i ett annat bolag och blev ombedd att lämna. Jag har tappat samarbeten, jag blir inte inbjuden till poddar. Det har blivit så mycket. Och ska jag vara ärlig: det har varit tufft. Men jag vill inte ge upp. Jag tycker att Better Globe är behjärtansvärt. Och jag tycker att det de gör på plats är … du vet, när man träffar människor i Kenya är de ju galet tacksamma för allt Better Globe har gjort.

Hur kommer det sig att du har tagit bort så många av de äldre inläggen?

– Delvis av samma anledning. Sen handlar det också om att jag kontinuerligt uppdaterar, tar bort och slår ihop artiklar. Sen är det som med allt annat, att saker man skrev för tio år sedan nästan kan bli pinsamma att läsa. Sen ska jag också säga att vissa artiklar har lagts upp på andra ställen. Men främst handlar det om alla påhopp och tappade samarbeten. Folk säger att de inte vill vara med så länge jag pratar om Better Globe. Det känns ju jävligt trist.

Kan du förstå dem?

– Såklart. Jag var ju också skeptisk. Jag åkte ner till och med, så skeptisk var jag.

Du beskrev nyss din relation till Better Globe som densamma genom åren. Om man lyssnar på webinarier med dig beskriver du dig som »kund«. Är det en korrekt beskrivning?

– Jag är kund och jag har ett samarbete. Jag har ju ett varumärkesambassadörsavtal med dem. Jag har aldrig fått någon ersättning för något annat jobb än det jag nämnt tidigare.

Om man tittar på vad du själv har skrivit: du har haft ett bolag vars enda verksamhet var att sälja träd och utbilda ambassadörer, du skapade tidigt en säljorganisation enligt Binary Plan, du har varit med och byggt Better Globes svenska hemsida, du har ägt domänen … Är inte det relevant information för folk som köper träd genom dig?

– Som sagt: jag har varit så transparent som möjligt i alla sammanhang. Allt det här har ju stått på nätet. Jag upplever inte att det har varit någon hemlighet.

Vissa saker är ju borttagna …

– Vad är det som är borttaget?

Det här om Binary Plan. Det du skrev om ditt och Göthes bolag. Och att du varit med och gjort hemsidan och ägt domänen var det ju andra som påpekade.

– Allt det står på olika sidor på bloggen. Det är inget jag har stuckit under stol med. Jag har förklarat när det har kommit frågor om det.

Varför får man inte se årsredovisningen?

– Ställ den frågan till Rino. Jag har ställt honom framför en kamera och försökt få honom att svara på den. Vilket jag för övrigt också fick skit för.

Men du som har sett årsredovisningen: Vad sa den dig?

– Årsredovisningsfrågor måste ni ta med Rino.

Det jag egentligen undrar är om avkastningen på 15 procent finansieras av faktiska intäkter från bolaget, eller med pengar som nya medlemmar sätter in när de köper träd. För i sådana fall krävs ju en konstant tillströmning av nya kunder. Vilket i så fall gör det till ett slags pyramidspel.

– Det där är en kassaflödesfråga. Det får du ta med Rino.

Är Better Globe ett pyramidspel?

– Alltså. Nej, jag tycker inte det. Det är min samlade bedömning utifrån det jag har sett på plats. Pyramidspel har ju per definition ingen verksamhet. Är det något jag kan intyga är det att jag har sett träd på plats. Och jag har sett de träden växa mellan olika år. Den andra definitionen av pyramidspel är att man måste värva nya medlemmar för att få tillbaka sin insats. Min mamma har köpt träd utan att berätta för någon att hon har köpt träd. Så nej, jag anser inte att Better Globe är ett pyramidspel.

Du har skrivit att du gjorde mycket research om Better Globe och dess grundare eftersom du »satte ditt rykte på spel« genom att rekommendera företaget. Fick du veta att Rino Solberg fällts för skattebrott två gånger och varit åtalad för grovt bedrägeri när norska staten slog ner mot pyramidspelet Holiday Magic?

– Som sagt: många av de här frågorna har jag ställt till Rino. Jag har till och med publicerat hans svar på bloggen. Har jag ställt frågan om domarna till Rino? Ja, det har jag. Och jag har publicerat hans svar på bloggen. Samma sak har jag gjort med de andra frågorna som har dykt upp.

Jag kan inte minnas att jag läst om Holiday Magic.

– Okej, Holiday Magic är inget som jag spontant känner till.

Finns det någon koppling mellan Balansekonomi och Better Globe?

– Nej. Den frågan får du ta med Balansekonomi, och jag vet att Charlie [Söderberg] redan har svarat på den. Jag vet inte vad du menar med koppling. Det finns ingen koppling mellan Balansekonomi och Better Globe. Balansekonomi är ett fristående utbildningsbolag.

Vi har pratat med personer som efter att ha gått Balansekonomis utbildningar har blivit rekommenderade att investera i Better Globe av Balansekonomis coacher.

– Jag är inte operativ i Balansekonomi sedan ett tag tillbaka. Så jag kan inte svara på de frågorna.

 

* Då Jan Bolmeson inte förstod frågan förtydligade vi i ett mejl att »provision på provisionen« gällde ersättningsmodellen Binary Plan, som enligt Bolmesons egna skriverier innebär att »du får provision på all försäljning som sker hos dina kunder OCH hos dina återförsäljares kunder«. Eftersom Bolmeson tidigt byggde upp en säljorganisation torde han alltså inte enbart ha tjänat pengar på de träd han förmedlat genom bloggen, utan även på de träd som »ambassadörer« nedanför honom i pyramiden har sålt. Vi frågade även Bolmeson hur mycket han totalt har tjänat i provision på Better Globe-träd genom åren. Han valde att inte svara på någon av frågorna.

 

Läs del 1 av reportaget »Guld och gröna skogar«

Läs del 2 av reportaget »Guld och gröna skogar«

Artikeln publicerades Publicerad 11 april 2019. Uppdaterad 4 juli 2023. och är skriven av .