Fett fusk

En god olivolja kan förgylla vilken sallad som helst. Men det finns knappast någon annan matvara som det fuskas så mycket med. Fyra av tio extra jungfruoljor fick underkänt när Hunger skickade dem på test.

Kanske har du sett den svartvita reklamfilmen för matföretaget Zeta. Under ständiga förmaningar från sin oroliga moder packar en ung man i klassisk vit undertröja ned sina få­taliga tillhörigheter i en sliten koffert. Inom några minuter ska han styra sin fullastade vespa bort från sin italienska hemstad och söka lyckan norrut. Men i samma stund som han ska lämna föräldrahemmet bakom sig kommer mamman rusande ut på gatan och sticker ned en flaska hemgjord olivolja i en av scooterns sidoväskor. Strax därefter presenterar sig huvudpersonen – och företagets grundare – i en kortfattad speakertext: »Jag heter Fernando di Luca. 1961 flyttade jag till Sverige. Det bästa från Italien fick jag med mig.«

Denna nostalgiska videopärla, med den hyllade spelfilmsregissören Mikael Marcimain bakom kameran, har strängt taget bara ett fel: ingen av de tre Zetaoljor som filmen ska sälja, och som visas i slutvinjetten, är särskilt italiensk. Flaskornas etiketter är visserligen fulla av de rätta fraserna: »Olio extra vergine di oliva«1, »Per tutti i giorno«2, »Fruttato«, »Classico«, »Originale«, och pryds dessutom av Fernando di Lucas egen namnteckning, som ett slags ursprungsgaranti. Men själva oljan har inte så mycket med hans hemland att göra – istället har ansenliga kvantiteter olja köpts in från Grekland och Spanien.


Prenumerera digitalt för 39 kronor i månaden!

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

Artikeln publicerades 12 juni 2018 och är skriven av .