Grisfesten

Vårdbemanningsföretagen drar in flera miljarder skattekronor på att förmedla läkare och sköterskor till landets sjukhus och vårdcentraler. Filter granskade Läkarleasing, en av branschens största spelare, och fann en företagskultur präglad av provisionshets, droger och ekonomiskt fiffel.

I september 2018 åkte ett fyrtiotal anställda på vårdbemanningsföretaget Läkarleasing till spanska Alicante. Dagarna ägnades åt teambuilding och konferenser med fokus på hur de anställda skulle bli ännu bättre på att rekrytera och sedan hyra ut läkare och sjuksköterskor till sjukhus och vårdcentraler i hela Sverige. Ett genomsnittligt år pumpas hundratals miljoner skattekronor in i Läkarleasing, som omsätter ungefär en halv miljard.

Eftersom ägaren Rickard Samuelsson precis dömts för ekonomisk brottslighet i Stockholms tingsrätt syntes han inte till dagtid. Men när solen gått ner ett par dagar in i kickoffresan mötte han medarbetarna på en abonnerad restaurang nära deras hotell AC Alicante by Mariott. Efter en trerätters middag där alkoholen flödade förflyttade man sig till det intilliggande »cigarr-rummet«, där en uppklädd Samuelsson enligt flera deltagare dukade upp minst tio gram kokain på ett långbord. Efter att ha snortat en lina bjöd han övriga att ta för sig. Efter ännu mer sprit och besök på Alicantes nattklubbar återvände en grupp medarbetare till en hotellsvit där efterfesten pågick långt in på småtimmarna.

Med på resan fanns enligt flera personer även en tidigare ledargestalt för det så kallade Bredängsnätverket. Han beskrivs stå nära Rickard Samuelsson och ska genom åren ha följt med på flera av Läkarleasings företagsresor. Personen är dömd för rån och misshandel samt förekommer i en mängd åtal för grövre våldsbrott. I ett anklagas han för att ha beordrat en man att skjuta en rivaliserande gängmedlem i benet sex gånger efter en påstådd narkotikastöld – något som blev startskottet för en konflikt som skördade fem liv.

Läkarleasing lämnade Alicante med en nota på flera hundra tusen kronor och en varning från hotellet. Troligtvis störde det inte Rickard Samuelsson nämnvärt – hans bolag hade nästan hundra miljoner kronor i tillgångar, och regler och lagar har han historiskt inte brytt sig särskilt mycket om.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Nyhetsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Chefredaktörernas fredagsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #78 (01 februari 2021) och är skriven av , .