Utan min dotter

Varje år anklagas föräldrar för att ha misshandlat sina bebisar genom skakning. Det enda beviset är en medicinsk diagnos, ändå omhändertas barnen direkt. Men sker det verkligen på rätt grunder?

På kylskåpet sitter fyra bilder. På den ena syns en bebis som verkar le, trots att hon bara är ett par dagar gammal. Annars är det första man tänker på att hon är svullen i ansiktet, att ögonen bara är små springor och att huden är rödaktig. I dag är Sara sex år gammal, med sin mammas svarta hår och en stor kärlek till dans. Kortet bredvid visar hennes storebror Elliott, som nu är sju år och sysslar med kampsport. Han har precis fått vattkoppor och ligger i sitt rum och kliar sig lite förstrött på armen medan han ser på film. Sara är inte hemma.

Vid det runda köksbordet kurar deras mamma Nancy i en vit kofta. Pappa Karl dricker kaffe från espressomaskinen. De berättar om hur de träffades för nästan tio år sedan i Bangkok. Det är Nancy som leder samtalet, men ibland flikar Karl in något.

Karl var i Thailand tillsammans med en kompis för att ägna sig åt sin nya passion, dykning. De hade precis landat i Bangkok. Det var hett och de var jetlaggade, så de slog sig ner på första bästa kafé för att äta glass. Nancy hade precis slutat sitt arbetspass som marknadschef för en internationell smyckesfirma och gick till kaféet för att ta något att dricka. Så fort hon kom in genom dörren såg hon de två långa, blonda svenskarna som satt och åt glass som om de vore barn. Hon och Karl tittade förstulet på varandra och började till slut att prata. När Nancy kom hem på kvällen sade hon till sin mamma: »Jag tror att jag har träffat mina barns pappa.«

Annons

– Jag förstod egentligen inte varför jag sa det, skrattar hon i dag. Jag hade aldrig tänkt på att skaffa barn innan. Men det bara kändes så, som att det här var den personen.

Det var som att hon kunde se in i framtiden. Men, skulle det visa sig, hon kunde inte riktigt förutse allt. Och det var kanske tur.

 

Ett par månader efter deras första möte i Bangkok flög Nancy till Sverige för att hälsa på. Ett halvår senare återvände hon med en förlovningsring på vänsterhanden. När de höll sin första bröllopsceremoni i Thailand några månader senare hade Karl pluggat thailändska och lärt sig om kulturen. När han träffade Nancys släktingar för första gången framförde han deras nationalsång i en karaokemaskin. De tyckte han var snäll och ödmjuk och älskade honom. När de höll den svenska ceremonin i Karls mammas prunkande sommarträdgård var Nancy gravid med Elliott.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?