Din bok Den enda rätta läran beskriver dels psykoanalysens historia och totala brist på vetenskaplig förankring …
– Sigmund Freud var en excentriker och patologisk lögnare förklädd till vetenskapsman, vilket har klarlagts främst efter hans död då man fick tillgång till brevväxlingar, journaler och vittnesmål från patienter. Han började sin karriär med att ta kokain och sprida drogens evangelium – genom forskningsfusk försökte han ge bilden av att kokain kunde bota morfinberoende. Sen fortsatte han under hela sitt liv hävda att han gjort psykologiska upptäckter som botat både det ena och det andra, trots att han sällan eller aldrig botade några människor. Men han var också en fantastiskt skicklig stilist och författare. I boken citerar jag professor Marie Åsbergs beskrivning av hur Freud med vetenskaplig ton leder läsarna genom egentligen helt bisarra resonemang, och ger dem en känsla av överlägsenhet när de tycks kunna se in i andra människors medvetande. Det är så förföriskt att få ta del av den där mystiska världen att man lätt bortser från alla Freuds logiska luckor.
Och dels hur psykoanalysen under flera decennier blev så gott som allenarådande i svensk psykiatri, vilket ledde till några av landets värsta rättsskandaler.
– Psykoanalysen hade till en början enormt svårt att ta sig in i de skandinaviska länderna, men Freud var besatt av Nobelpriset och skickade lärjungar att lobba för hans sak. Missionärerna blev ganska ordentligt avspisade, men lyckades ändå sprida Freuds läror så pass att de fick fäste här. Till en början bara som en liten sekt, men på 1960-talet ändrades det i och med genomslaget för 68-rörelsen och den antipsykiatriska våg som menade att psykisk sjukdom berodde på att samhället var sjukt, inte patienterna. Trenden nådde sin kulmen någon gång under 1980-talet då flera bästsäljande böcker om psykoanalys gavs ut i Sverige, och det till och med blev obligatoriskt att läsa psykoterapi på psykiaterutbildningarna. Sedan började det vända, men så sent som under 2004 hade bara 3 procent av alla psykoterapeuter inriktning mot kognitiv beteendeterapi – trots att de vetenskapligt förankrade KBT-metoderna hade funnits länge.