Illustration: Studio Mint

Arkitektur­upproret: Från näthatare till makthavare

Arkitekturupproret förlöjligades länge för sin kamp mot den moderna byggnadskonsten. Efter tio år av folkbildning och näthat känner de segervittring. Filter tog rygg på personerna som fått hela Sverige att prata om »fula lådor«.

Genom de stora balkongdörrarna i Ole Settergrens våning syns Stockholms glittrande Östersjöinlopp, och bortom vattenspegeln tronar hela den historiska innerstaden, från Gamla stan i väster till Djurgården i öster. Fastigheten här på höjden ovanför Stadsgårdshamnen på Södermalm är från 1927 och byggd i stilen Nordisk klassicism. Med avskalad estetik och stilrena dekorer på strama ytor lever både huset och lägenheten väl upp till Arkitektur­upprorets motto om »tidlös skönhet«.

Settergren är värd för dagens middagsträff för föreningens Stockholmsavdelning. Tillsammans med ordföranden Sigvald Freylander inväntar han övriga medlemmars ankomst framför vardagsrummets bokhyllor som bågnar av verk om arkitektur och stadsplanering.

– I hela mitt liv har jag varit en stadsmiljöaktivist, säger Settergren. Rivningen av svenska städers historiska byggnader har varit en outsinlig källa av sorg och ilska för mig.

Tioårsjubilerande Arkitekturupproret har målen att »stoppa förfulningen av Sverige« och att samhället ska »bygga vackert igen«, och lockar människor av olika åldrar och yrkesbakgrunder. Ordförande Freylander är egenföretagare med ett förflutet som miljöpartistisk kommunpolitiker, Settergren är tjänsteman i Regeringskansliet. Bägge är närmare 60 år och tillhör rörelsens äldre garde.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 20 september 2024. Artikeln är skriven av .

Vad vill du att Filter ska skriva om? Tipsa oss!