Den förlorade sonen

I 20 år har politiker ondgjort sig över att Sveriges konsthögskolor är en sluten verkstad för ungdomar från välbeställda hem. Formgivaren Samir Alj Fält hittade ett sätt att faktiskt göra något åt saken. Sedan stötte han på problem.

Samir Alj Fält hade länge fasat inför det här ögonblicket.

Det var i början av 2018 och runt borden satt ett dussintal barn med raka ryggar. Några av dem var klädda i arbetsbyxor, andra bar förkläden. Utmed väggarna i lokalen stod kartonger och frigolitlådor staplade på varandra. På fönsterbänken spretade färgdränkta penslar ur en kaffekopp.

– Innan vi börjar jobba i dag måste vi prata om en väldigt viktig sak, sade Samir.

Annons

Sex år tidigare startade han Design Lab S, en öppen designverkstad för barn i miljonprogrammets Skärholmen söder om Stockholm. Labbet utvecklades snabbt till en mötesplats där närområdets 9–13-åringar fick leka, bygga och utforska sin kreativitet genom design.

Samir brukade inleda med att fråga barnen om de visste vad en designer sysslar med. De skakade på huvudet, men fick snart experimentera med trä, lera och läder – och skapa utifrån teman som sorg, döden och drömmar.

Områdets föräldrar var nöjda. De menade att barnen fick utlopp för överflödig energi, vilket ledde till att de skötte sig bättre både i hemmet och i skolan. Även kulturvärlden omfamnade labbet. Det dröjde inte länge förrän barnen bjöds in att medverka i utställningar på Arkitektur- och designcentrum samt Kulturhuset i Stockholm, och 2016 mottog labbet juryns hederspris i den prestigefyllda tävlingen Swedish Design Awards.

I lokalen i Skärholmen artikulerade Samir orden långsamt:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?