Det var en gång i Göteborg

Efter premiären på SVT 2007 kallades Upp till kamp för den bästa svenska dramaproduktionen någonsin – men vikande tittarsiffror gjorde att den utmålades som en flopp. 15 år senare har den uppnått kultstatus och många av seriens oprövade kort är i dag firade stjärnor. Här berättar de om den »sista rock’n’roll-inspelningen i Filmsverige« och hur den kom att forma deras karriärer.

Lördag 3 september är det 15 år sedan det första avsnittet av Upp till kamp sändes på SVT. Läs hela berättelsen om hur kultserien skapades:

Manusförfattaren Peter Birro:

– Francis Ford Coppola lär ha sagt: »It’s better to be overly ambitious and fail, than to be underambitious and succeed.« Jag hade tidigare skrivit bland annat Det nya landet med Lukas Moodysson och Hammarkullen och blivit något slags symbol för nutidsberättelser om det multikulturella Sverige. Efter det hade jag en längtan efter att berätta något helt annat, mer nedtonat och realistiskt, och kände att det skulle vara modigt att säga: Jag ska göra en The Deer Hunter Michael Cimino eller en Once Upon a Time in America av Sergio Leone. Båda filmerna är otroligt ambitiösa och episka krönikor över några vänners liv – det går inte att värja sig. Jag ville ta en sådan berättelse till Sverige och Göteborg och säga: Så här bra ska det vara. Och inte nöja mig med mindre.

Birro hittade en allierad i Christer Nilson, producent på Götafilm, som han tidigare samarbetat med på Det nya landet och filmen Bäst i Sverige.


Tack för att du läser Filter

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Artikeln publicerades i Filter #87 (25 juli 2022) och är skriven av .