Jenny Küttim arbetar till vardags som chef för grävdesken på SVT Nyheter. »Tvåvittnesregeln lever fortfarande kvar. I dag innebär den att ingen som har blivit sexuellt utnyttjad har en ärlig chans till upprättelse inom Jehovas vittnen.«

»Jag förstod äntligen hur allt hängde ihop«

Jenny Küttim granskade sekten hon själv växte upp i för att avslöja hur den mörkar misshandel och sexuella övergrepp. Till sin förvåning måste hon nu även rycka ut till Jehovas vittnens försvar.

I Filter #85 intervjuade vi journalisten Jenny Küttim om hennes nya bok Sanningsbärarna.

»Efter att 2017 ha berättat i en intervju att jag växte upp som Jehovas vittne skickade en visselblåsare mig en låda med protokoll från rörelsens eget rättssystem. Jag började läsa på och researchen ledde mig till Australien, där en sanningskommission gjorde upp med nedtystade övergrepp inom olika samfund. Jag fick kontakt med Jehovas vittnen som vittnat inför kommissionen, och ett av dem, Lucy, berättade för mig om övergrepp som skett på 70-talet. Från att hon var fem, sex år gammal sa hon sig ha utnyttjats av sin pappa och sålts på en bordell i sin farmors källare till makthavare inom Jehovas vittnen, som enligt henne var en organiserad pedofilring.

Jag blev stum. I flera år hade jag försökt förstå mig på pseudovetenskapen kring bortträngda minnen, eftersom jag jobbat så mycket med Quickskandalen. När Dan Josefsson och jag gjorde SVT-dokumentären Kvinnan bakom Thomas Quick träffade vi även vanliga människor som mått dåligt och sökt svaret i sin barndom. De hade gått i terapi hos adepter till Margit Norell, psykoanalytikern bakom Säterklinikens behandling av Quick, och då fått fram övergreppsminnen som de inte haft innan. Senare hade de insett att minnena inte stämde, men jag hade inte hittat någon som fortfarande trodde på dem och ville prata med mig – förrän nu.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #85 (28 mars 2022) och är skriven av .