Jenny Küttim arbetar till vardags som chef för grävdesken på SVT Nyheter. »Tvåvittnesregeln lever fortfarande kvar. I dag innebär den att ingen som har blivit sexuellt utnyttjad har en ärlig chans till upprättelse inom Jehovas vittnen.«

»Jag förstod äntligen hur allt hängde ihop«

Jenny Küttim granskade sekten hon själv växte upp i för att avslöja hur den mörkar misshandel och sexuella övergrepp. Till sin förvåning måste hon nu även rycka ut till Jehovas vittnens försvar.

I Filter #85 intervjuade vi journalisten Jenny Küttim om hennes nya bok Sanningsbärarna.

»Efter att 2017 ha berättat i en intervju att jag växte upp som Jehovas vittne skickade en visselblåsare mig en låda med protokoll från rörelsens eget rättssystem. Jag började läsa på och researchen ledde mig till Australien, där en sanningskommission gjorde upp med nedtystade övergrepp inom olika samfund. Jag fick kontakt med Jehovas vittnen som vittnat inför kommissionen, och ett av dem, Lucy, berättade för mig om övergrepp som skett på 70-talet. Från att hon var fem, sex år gammal sa hon sig ha utnyttjats av sin pappa och sålts på en bordell i sin farmors källare till makthavare inom Jehovas vittnen, som enligt henne var en organiserad pedofilring.


Prenumerera digitalt för 39 kronor i månaden!

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

Artikeln publicerades i Filter #85 (28 mars 2022) och är skriven av .