»Var det Gud som ville ändra min ingress?«

När han lämnade Livets ord 1995 bestämde han sig för att aldrig förknippas med rörelsen igen. Nu  har Thomas Arnroth skrivit en ­serie­roman om sina elva år i Sveriges mest skandalomsusade frikyrkoförsamling.

Varför?

– Jag har ritat sedan jag var liten, men när jag blev vuxen insåg jag att jag var tvungen att skaffa mig ett jobb och blev journalist. Häromåret var jag på nördmässan Gamex. Där hittade jag en bok om svensk rollspelshistoria med ett faksimil från en tjugo år gammal artikel i Magazinet för ett segerrikt liv, Livets ords tidning. Den handlade om att rollspel kan driva ungdomar till självmord. Under texten såg jag min byline! Jag blev så stressad att jag började prata högt om mina år mellan 1985 och 1995. Redaktören i montern frågade direkt: »Vill du skriva en seriebok?« Min lust att berätta om den perioden av mitt liv var skitlåg. Men jag var 52 och hade drömt om att skriva en serieroman i hela mitt liv. Att rita är egentligen det jag kan.

Hur kom du i kontakt med Livets ord?

Annons

– Jag var en väldigt sökande person under hela min uppväxt. Förstod inte vitsen med livet och gick upp i menlösa grubblerier: Var börjar och slutar jag? Varför känns det som om jag har ett gapande hål i magen? Jag spelade basket på ganska hög nivå, men när jag slutade och började i ett gubblag som bara tränade två gånger i veckan försvann den gemenskap och struktur mitt liv haft. Jag mådde dåligt och tänkte åka till ett kloster i Indien för att meditera när en konstig kille som hette Lars dök upp på basketträningen och började tala om Jesus.

Vad fick dig intresserad?

– Han talade om sin bibelskola och berättade att han bad varje morgon. Jag tyckte att det lät som ett indiskt kloster – fast närmre. Tidigare hade jag alltid dömt ut kristendomen: Hur kan Gud existera när världen ser ut som den gör? Men Lars förklarade att djävulen ju också finns. Plötsligt gick det ihop. Men jag hade ändå ingen lust att bli kristen, jag fattade ju att man blev en tönt då.

I boken beskriver du hur du några dagar senare satt på toaletten och hörde Gud tala till dig. Samma kväll låg du i badkaret och drabbades av något du liknar vid »en orgasm i hjärnan«. Hur visste du att det var din frälsning?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?