Foto i collage: Emma Larsson/TT

Sven Otto Littorin påstod att jag förtalat honom i boken Klanerna. Men den före detta ministern ljög, som vanligt.

Johannes Wahlström berättar vad som hände när han envisades med att dra in samhällseliten i en storsäljande fackbok om korruption och organiserad brottslighet.

Lyssna på reportaget!
Du kan även lyssna på reportaget på Spotify. Lyssna här!

22 maj 2024: Artikeln har tillfogats ett genmäle från Sven Otto Littorin.

På det vintersmutsiga hallgolvet mellan barnskor, granbarr och grus glänser ett kritvitt kuvert. Det är adresserat med utstuderat prydlig handstil som får de tre tomatfrimärkena att se aparta ut. Men det som verkligen väcker min uppmärksamhet är avsändaren: Advokatbyrån Bratt Feinsilber Harling.

Det första namnet är jag väl bekant med. Alldeles nyligen hade Percy Bratt och jag deltagit i ett panelsamtal på biografen Tellus i Stockholm om fallet Julian Assange och hur rättsväsendet missbrukats för att kväsa yttrandefriheten. Hans åsikter då låg i linje med de han uttryckte som försvarare åt Cissi Wallin i det uppmärksammade tryckfrihetsmålet mot hennes bok. Percy Bratt rättfärdigade att Wallin pekat ut skribenten Fredrik Virtanen som våldtäktsman med att han var en offentlig person som fick tåla att granskas. När boken friades våren 2022 var det en principfast advokat som uttalade sig i pressen: »Skulle juryn ha fällt henne och domen fastställts så hade man kunnat få en vägledande dom som inskränkt yttrandefriheten.«

Därför läser jag brevet med stigande förvåning: yttrandefrihetens försvarare har skickat ett krav om att min och Jan Perssons bok Klanerna: den systemhotande brottsligheten ska brännas.

Bokomslag till Klanerna.

För sju år sedan tackade jag nej till att fortsätta arbeta på SVT för att bli frilansare. Jag hade jobbat länge som granskande journalist, men upplevde att efterfrågan på djupgående reportage minskat. Istället fick jag höra ledningschefer säga saker som: »Vår journalistik ska vara konstruktiv.« Det passade inte mig, som älskar att förkovra mig i dammiga arkiv och skumma företagsaffärer.

Samtidigt som efterfrågan för mina tjänster minskat på redaktionerna hade den ökat bland kapitalstarka investerare. Jag började snart extraknäcka för det privata näringslivet genom att göra så kallade riskanalyser – det kan handla om allt från att kolla upp ett investeringsobjekt åt en pensionsfond till att kartlägga kriminella nätverk åt ett finansinstitut. Det sistnämnda uppdraget genomförde jag tillsammans med den tidigare säkerhetspolisen Jan Persson.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Nyhetsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Chefredaktörernas fredagsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #98 (20 maj 2024) och är skriven av .